Статистиката сочи, че през зимата човек е склонен да яде особено много "вредна" храна. Новите изследвания, проведени от американски диетолози, дават възможност за по-елементарен подход към рационалната диета - употреба на повече натурални зърнени продукти, бобови растения, пресни плодове и зеленчуци и съответно - ограничаване употребата на червено месо, яйца и млечни изделия, продукти, лишени от целулоза, а също така захар, сол и мазнини.

Нерафинираното растително масло се усвоява по-добре от организма. То укрепва клетките и капилярите и съдържа много витамин Е.

Недостигът на мазнини вреди на здравето! През студените сезони особено много страдат ръцете и краката, по-лесно възникват дерматити, намалява потентността, организмът е по-податлив на стрес, забавя се растежът при децата.

Мазнините обаче са полезни само в малки количества. Дневно на нашия организъм е достатъчна приблизително 1 ч. л. растително масло. От нерафинираните е препоръчителна употребата на царевично олио. Можете да използвате и малко количество слънчогледово, соево олио или зехтин.

Зеленчуците се усвояват добре от тялото - зареждат го с топлина и голямо количество енергия. В студеното време те са идеалната храна.

Кореноплодните и почвените зеленчуци (например тиквата) са прекрасен източник на витамини, минерални вещества и сложни въглехидрати. Те дават възможност на организма да произвежда необходимата му за да се стопли енергия, а и създават чувство за ситост.

Зелето, марулите и другите видове салатни зеленчуци са богати на хлорофил и протеини, които играят важна роля за образуването на нови кръвни клетки. Те са източник и на витамин С, калций и алкални минерални вещества.

Трябва да се внимава обаче със зеленчуците, които съдържат някои леко токсични вещества. Доматите и спанакът например съдържат оксалова киселина, която забавя усвояването на калция. Употребата на картофи, патладжан, копър и лапад също трябва да бъде ограничена, тъй като те способстват за окисляването на кръвта.

Натурални зърнени продукти са богат източник на енергия. За да се запазят всичките им полезни свойства, нито една от техните съставки не трябва да бъде отстранена в процеса на готвене. Ечемик, грис, кафяв ориз, просо, овес, ръж и пшеница - всички те е най-добре да се приготвят под налягане, да се варят или пекат (препоръчително в керамични и огнеупорни съдове).

dieti.info