"За мен най-любимата и, честно казано, неразработена улична храна в България, е принцесата. В нея има много пространство за креативност." Това ни сподели в интервю шеф Александър Таралежков, жури в последния сезон на MasterChef България, през 2023 г.
Две години по-късно очевидно българската кулинарна сцена върви в правилната посока, защо е налице първото гурме заведение за принцеси, кръстено кратко и ясно "Пекарна за принцеси". Зад него стои друго име, свързано с кулинарното риалити - Константин Таквор, който беше участник в седми сезон.
Подобно на много велики открития, и идеята за заведение за принцеси се появява почти случайно. "Моя приятелка от магазина отсреща за вкусни фермерски продукти "Знам какво ям" ми предложи почти на шега да взема мястото с репликата: "Време ти е да отвориш нещо твое!". Отне ми два-три месеца да изчистя концепцията", казва Константин.

Източник: Фотография: Антоанета Валчева
Преди да изглежда така, мястото претърпява дълъг ремонт
Следват няколко месеца ремонт, които да преобразят мястото на столичната улица "Оборище" 101 от "домашна кухня от 90-те в краен квартал" в настоящото уютно заведение. "Всичко беше тип "направи си сам" или се научи. Естествено, имах и приятели, дето удряха по рамо, като го закършех. Самите рецепти за принцесите, пък ги бяхме пуснали за проба на едно затворено събитие, пълно с гурмани, и много се харесаха."
В момента пекарната предлага от традиционни - с микс от телешка и свинска кайма с яйце, и подправки, с шунка и кашкавал, или само с кашкавал, до малко по-необикновени принцеси. В последните влизат "Пуйчи" и "Ангъс Бг", съответно с пуешко и телешки ангъс, както и вегетарианска.
Вниманието ни обаче грабва "Соц носталгия" с кренвирши и шарена сол. В крайна сметка, като ще е традиционна българска храна, къде без шарена сол! Или казано по друг начин: Make Princessa Great Again, както е мотото на заведението на Константин Таквор.
Колко важни са продуктите и колко - рецептите, които ползвате?
Зад идеята да превърнем принцесата отново във велика, стоят едни качествени и истински продукти. От хляба ни от ДиПекарна, през месата на Шопар Бик и Щука, Петлите и Гората, яйцата са ни фермерски от Гурмазово, та завършваме и с подправките от Щипка Сол. Всяка една съставка е проверена и опитана доста пъти, търсейки баланса между количество и качество.
Коя е най-голяма трудност до момента?
Най-трудно е да си на 1000% винаги. Докато работиш, докато оправяш документи, докато се занимаваш със заявки, докато търсиш как да улесниш и оптимизираш процеса. Трудно е също да работиш с качествени и истински продукти, да си ги набавяш винаги навреме и да предложиш адекватна цена за тях, така че да не си на минус още първите два месеца. Това да управляваш малък собствен бизнес в сферата на ресторантьорство в България също хич не е лесно. Трудно е и да намериш хора, с които да вървиш напред и да гледате в една посока. Надявам се скоро да сме повече и по- бързи. Ако някой се припознае в мисията и работата ни - да ни пише.
Какво ти липсва в кулинарната сцена в България?
Липсват ми повече прости концепции и използване на качествени продукти. Липсва ми средната класа ресторант тип "Всеки ден" - нещо с нормални цени, вкусно просто и българско/балканско меню.
А какво с те радва най-много в нея?
Това, че все по-често се споменава думата кулинария в България и че хората започнаха да се интересуват не само от ресторанти, а от храна като цяло. От къде идва, как се гледа, защо струва толкова, кой и къде я прави, как се приготвя.
Какво предстои пред теб и пред Пекарната до края на годината?
Предстои ми яко бачкане, защото без такова няма как. Надявам се да си намерим още поне един човек в екипа и да оптимизираме всичко, за да можем да сме по-добри, по- бързи и по-по-най. Пекарната не знам какво я чака. Живи и здрави, можем да стигнем и до някой друг град за #makeprincessagreatagain
Ако трябва да ядеш един вид принцеса до края на живота си, каква щеше да е тя?
Умна и красива!