За някои лятната отпуска вече е зад гърба им, а за други тепърва предстои. Независимо от кой от двата вида сме, със сигурност искаме да запазим духа на лятото за максимално дълго. А когато сме далеч от плажа, често го намираме в чиния с любимите си морски ястия.
Ако предпочитаме да почиваме в Гърция, със сигурност имаме своите любими храни, които задължително си поръчваме в таверните и ресторантите. А когато ни се наложи да се върне в градската реалност, винаги можем да си подарим отново малко бягство, което ни навява спомени за дните и вечерите в южната ни съседка.
За целта подбрахме три ресторанта с гръцка кухня в София, за които попаднахме на преобладаващо добри отзиви в Google. В тях дори да не пием узо и да изиграем едно сиртаки, със сигурност ще се пренесем в Гърция със поне три от сетивата си - вкус, обоняние и зрение.
Pappous Tsipouradiko
Този малък ресторант в центъра е уловил цялата магия на гръцката кухня и е готов да ни я сервира в чиния. Той е основан от правнука на мъж, познат с прякора Рувелас, който отваря първата таверна на о. Корфу преди повече от 100 години. Всички ястия се приготвят на място по традиционни гръцки рецепти, които се предават от баща на син.
Кога: От вторник до събота от 18 до 23 часа.
Къде: ул. "Уилям Гладстон" 28.
Менюто не е претрупано с десетки предложения, а се залага на качеството пред количеството. Тук може да опитаме риба и морски дарове, които им доставят директно от южната съседка. Преди да стигнем до нея обаче започваме със задължителната гръцка салата (или пък салата Дакос) и няколко разядки като тирокафтери и тарамосалата.
Вниманието ни в менюто привличат филе от лаврак, отворен калмар, Бурдето и Пастицада (традиционни ястия от Корфу), Загоряла "Шефталя", както и портокалопита и лимонова грис халва, които бихме хапнали за десерт. Имаме и богат избор на ципуро, два вида рецина и два вида узо.
анкета
Как прекарвате лятото в града?
По концерти и фестивали 27.3%
Със слънчеви бани на балкона 28.8%
Бири с приятели след работа 14.1%
Разходки из планините при всеки удобен момент 21.5%
Докато има отворени басейни, няма проблем 8.3%
Гръцки ресторант Namoos
Скрито кулинарно съкровище в сърцето на София - това е едно от определенията за мястото, което определено си заслужава да се посети. Уютният интериор ни помага много бързо да се пренесем на някой гръцки остров, а когато дойде и поръчаната храна, преживяването е завършено.
Кога: Всеки ден от 12 до 23:30 часа.
Къде: ул. "Ген. Паренсов" 11.
Менюто тук е комбинация от традиционни ястия от южната ни съседка, други кулинарни класики и модерни интерпретации - за всекиго по нещо. Но ние сме дошли за традиционна гръцка кухня и започваме с мелиджано с орехи и тарама хайвер. И тук откриваме салата Дакос, както и Миконос, и Намос, който комбинират в себе си свежи съставки от средиземноморската кухня.
Селекцията от топли мезета е богата, а сред тях намираме и немалко рибни предложения. Разнообразието от риби на скара и основни рибни ястия със сигурност би ни накарало да се върнем отново и отново, за да опитаме още него. А черешката на тортата е гръцката музика на живо.

Източник: iStock
Гръцката кухня е вкусна, разнообразна и питателна
KUZINA Modern Greek Restaurant
Модерен гръцки ресторант, в който автентичните вкусове си правят среща с гурме кухнята в центъра на София. Интериорът в средиземноморски стил доста убедително може да ни донесе усещането, че плажът е ей там, зад ъгъла. Тук "Егейско море облизва бреговете на боговете, за да сервира Гърция в чиния".
Кога: Всеки ден от 11:30 до 23:30 часа.
Къде: ул. "Хан Аспарух" 36.
Ястията в менюто представят различни региони на южната ни съседка, а някои от тях са модерна интерпретация на традиционни рецепти. В приготвянето им се използват специални продукти като фета сирене от о. Лесвос, шафран от Козани или морска сол от Месолонги. Разбира се, акцент е рибата, която се доставя от селектирани гръцки ферми.
Изборът от менюто е труден, защото е и много разнообразен. Слата Хориатики и Колокито, Псаросупа и Средиземноморско севиче приятно си правят компания с Миди Сен Жак, Мусака коркети и Агнешка "Псима" по рецепта от Халкидики.
100 кори баклава с цитруси и рози и Сладко Дзадзики са двете най-интересни предложения от десертите според нас. Всичко това по идея на шеф готвач Стефанос Стамидис. И само докато ги четем, вече огладняхме и си затананикахме любимата ни гръцка песен.