На малка тиха улица в София има място, което ухае на маслинови гори, носи аромати на слънце и вятър, и ни пренася на юг - в Андалусия, Тоскана, Пелопонес. Това е Oleoteca Urbana - градска "библиотека на зехтина", родена от любопитството и страстта към вкуса.
"София е градът, в който живеем и обичаме", споделя Славей Таслаков - създателят на Oleoteca. "Искахме да създадем място, където човек може да се запознае с качествени масла extra virgin, да ги опита и да научи малко повече за този изпъстрен с много история, география и палитра от вкусове и аромати свят."
Мястото, името и хората
Oleoteca Urbana е резултат от личен път и страст към качествения зехтин. Славей, с предишен опит в маркетинга и рекламата, се впуска в ново начинание, подкрепен от близки, приятели и съмишленици. Името на пространството идва естествено: ""Oleoteca" е място, където се предлагат зехтини в страни като Италия и Испания. "Urbana" добавя градски, модерен елемент към концепцията.

Източник: Личен архив
И наистина - пространството носи този дух. Уютно, подредено, с изобилие от бутилки, всяка със своя история. Над 40 вида масла от Испания, Италия, Гърция и Португалия - с ясен произход, сорт, реколта и в различна разфасовка. "На над 80% от продуктите сме директен вносител, което ни дава контрол и сигурност в това, което предлагаме."

Източник: Личен архив
Но Oleoteca не е просто магазин. Това е място за учене, за споделяне, за изненади. Място, което поставя зехтина на пиедестал.
Вкусът на откритията
Първият зехтин, който променя представите на Славей, е Oro Bailen Picual - мощен, интензивен, с характер. Това е и един от първите продукти в Oleoteca.

Източник: Личен архив
С времето той опитва масла от над 30 различни сорта маслини. "Попадал съм на над 70 като имена - всяка с различен профил, история, аромат."
Според него, разликите между маслата от Испания, Италия и Гърция се дължат не само на сорта, но и на тероара - надморска височина, климат, близост до море. "Всеки регион и сорт има свой отпечатък - зелени, плодови, тревисти, горчиви или пък меки и зрели."

Източник: Личен архив
А най-неочакваното му кулинарно вдъхновение? Диня, полята с интензивен италиански extra virgin зехтин. Вярваме или не: "Получава се удивително добре."
Как се опитва зехтин и как да разпознаем хубавият
В Oleoteca дегустацията е ритуал. Маслото се затопля в чаша с длан, после се вдишва - търсят се свежи, тревисти или плодови нотки. Следва вкусът, като горчивината и "паренето" в гърлото са добър знак: "Колкото повече пари - толкова повече полифеноли и е толкова по-добро маслото."

Източник: Личен архив
Славей обяснява и защо ранната реколта е толкова ценна - тогава зехтините са по-ароматни, с повече антиоксиданти. А маслата от хилядолетни дървета - лимитирани, редки и с особен заряд.
Що се отнася до това как да разпознаем истинско extra virgin масло само по етикета, експертът разказва, че е важно е да присъства информация за ясен произход - страна на добиване и производство. Често може да видим и регион (напр. Пулия, Хаен, Пелопонес, Алентежу), сорт маслини (тази информация е много важна), реколта (дали е от последната - 2024/2025), различни сертификати като ЗНП (Защитено наименование за произход) или ЗГУ (Защитено георгафско указание).

Източник: Личен архив
Вкусът на българина и бъдещето
Тъй като традиционно зехтинът не ни е толкова чужд, Славей вярва, че българинът е любопитен и иска да научи, да опита. Освен това хората все повече пътуват и се отварят към нови вкусове. Експертът опровергава и някои митове - зехтинът не е само за салата, може да се използва при готвене, стига да е с високо съдържание на олеинова киселина (над 75%).

Източник: Личен архив
Освен зехтин, Oleoteca предлага и маслини, зеленчукови пасти, рибни консерви със зехтин. И не спира дотук. "Започнахме с дегустационни класове по теми - например малко познати сортове. Планираме събития, в които зехтинът се среща с хляб, вино, кафе... Искаме да изградим общност", категоричен е Славей.
Oleoteca Urbana е на ул. "Хан Крум" 4Б и работи от понеделник до петък от 11 до 19 ч. и събота от 11 до 17 ч.