Да си жури в който и да е телевизионен формат е своеобразна титла за това, че си достигнал високите нива в своята професионална област. Шеф Александър Таралежков - жури в настоящия сезон на MasterChef, определено е пример за това.

Илиан Кустев в MasterChef 2023 – новото предизвикателство пред шеф-готвача

Луда глава в кухнята – шеф Кустев предизвиква всички в MasterChef

Новият член на журито за Пиер Гарние, за Монк и за нещата, които хората не знаят за него

За кратко време той създава и разработва успешно собствен ресторант Dolma Bar в Маргейт, Великобритания, публикува свои рецепти в Guardian, а вече работи по кулинарна книга, както и по платформа за развитие на кулинарната култура.

Шеф Таралежков обаче е наясно, че да си жури е огромна отговорност, защото не просто оценяваш таланта на участниците, но и възпитаваш вкусове у зрителите. Не липсват и изненади. "Беше ми изключително изненадващо, че само като гледах от подиума и пробвах ястията, супер бързо разбрах кой какво усещане има за храната, дори чисто като прецизност на вкусовите възприятия."

Снимка 637638

Източник: bTV / Цецо Мирчев

Извън MasterChef пък го изненадва "вманиачеността" по темата за ресторантите със звезди "Мишлен" и защо нямаме такива в България. "Рядко някой задава въпроса искаме ли ги тези звезди? Трябват ли ни? Чувам разни нелепи коментари покрай себе си от рода на: "С кюфтета ли ще спечелим звезда?" Ами да - точно с това! Няма да е със софийско суши, мога да гарантирам."

Александър Таралежков има ясна позиция за това къде на световната кулинарна карта се намира българската кухня - според него тя е супер, просто не намира правилния израз в ресторантска среда, сякаш ресторантьорите се срамуват от това да предложат "прости" кюфтета, сарми, мусака.

Но проблемът не е само в ресторантите. "Най-голямо значение имат производителите и доставчиците. След това има значение и културата на обслужване."

Може би точно заради тези фактори или въпреки тях най-любимата улична храна в България на шеф Таралежков е принцесата. Няма някакво любимо място, но лично би разработил концепция с принцеси на грил. Вярва и че в принцесата има много пространство за креативност - "с различни видове месо, сирена, подправки". Че дори и с черноморски скариди и рачешко месо.

Снимка 637637

Източник: bTV / Цецо Мирчев

Каква е философията на Dolma Bar и кое е най-популярното ястие в ресторанта ви?

С Dolma Bar успешно създадох една концепция, един свят, който беше изцяло плод на въображението ми. Много хора там си мислят, че такъв тип заведение е много разпространено на Балканите - сервиращо сарми и долми, пълнени и свити гозби.

В ресторанта се опитваме да се придържаме към минимално разхищение, компостираме в нашия парцел, като затваряме веригата и торим продуктите, които захранват ресторанта. Гледаме да мислим и да се вдъхновяваме глобално, но да имаме локално отношение към местните продукти, производители, занаятчии. Най-вече да сме близо до природата.

Кимчи сармите са доста популярни - това са сарми, сготвени с корейско кисело зеле. Ползвам и мас от мангалица - една много прекрасна унгарска порода прасета.

Какъв съвет бихте дали на човек, който тепърва започва да работи и гради кариера в света на кулинарията?

Да развива критичното си мислене. Информацията съществува, но филтърът трябва да сме самите ние.

Снимка 637640

Източник: bTV / Цецо Мирчев

А какъв съвет ви се иска да бяхте получил преди да се захванете с готвене като бизнес?

Би ме се искало да знаех, че в момента, в който отвориш собствен ресторант, социалният ти живот приключва.

Споделете с читателите ни ваша любима рецепта.

Напоследък често ме питат за това, няма да останат рецепти за книгата. Ето една много проста - това ястие е много интуитивно и може да се приготви и без точна рецепта.

СВЕЖА ДОЛМА

Сурова чушка пълните със смес от цедено кисело мляко, козе сирене, масло, орехи или други ядки, и кора от лимон. Добавяте много копър и магданоз на ситно. А когато имате останали подправки, които плуват на дъното на буркан с кисели краставички (или каквато там туршия живее в тъмния ъгъл на хладилника ви), сложете и тях. Малките зрънца синап и други мерудии ще повдигнат това ястие на друго ниво - малки зрънца вкусова експлозия, плюс контрастна текстура. А няма и да ги похабите.

Пълните чушката и внимателно я нарязвате на шайби. При пълненето помага да отрежете връхчето на чушката, за да позволите на въздуха да преминава свободно, докато пълните. Нареждате в чиния и завършвате със зехтин.

Ако имате късмета да приготвяте ястието в топъл летен ден, ще е добре да сложите пълнените чушки в хладилника, преди да ги нарежете.

MasterChef е всеки петък и събота от 20 ч. по bTV