Понякога след тежък ден си мислим, че когато заспим ще се откъснем от проблемите в ежедневието и ще можем да си починем.

Ще спим, когато умрем

Колко важен е сънят за организма ни

Колко важен е сънят за организма ни

Да, ама не. Вижте, кои са най-честите причини, сънят ни да бъде неспокоен и да се събуждаме по-уморени, отколкото сме си легнали.

Сънна апнея

Снимка 322540

Източник: iStock

Това е състояние, в което мозъкът не получава достатъчно кислород 10 или повече секунди. Причината за апнеята е запушването на горните дихателни пътища. Най-податливи са пушачите и хората с наднормено тегло. В резултат на това сутрин имате усещането, че не сте се наспали и дори се събуждате с главоболие.

Парализа по време на сън

Случвало ли ви се е да се събудите през нощта, но да не можете да се движите? Парализата се получава, когато мускулите са се отпуснали, но мозъкът все още е буден. Понякога към тези иначе стряскащи преживявания са прибавени и халюцинации. Те са свързани с това, че има някой в стаята или се е надвесил над вас. Близо 7% от хората в световен мащаб са преживели подобна парализа. Хората, които спят по гръб са най-честите жертви на сънната парализа.

Халюцинации

Снимка 322543

Източник: iStock

Освен по време на сънна парализа, халюцинацинирането се наблюдава при хора, които са на ръба на това да заспят. Това се дължи на богатото им въображение или на стрес. Това състояние се проявява най-често при децата.

Повтарящи се сънища

Това е когато всяка нощ сънувате един и същи сън. Психолозите смятат, че мозъкът ни използва този сън, за да обърнем внимание на ситуация от живота ни, която все още не е разрешена. Може би това е причината повечето българи да сънуваме пари.

Падане по време на сън

Снимка 322542

Източник: iStock

Усещането за падане от високо е доста реалистично и стряскащо. Точно преди да паднем обаче се събуждаме с ускорено сърцебиене. Това се случва, защото понякога мозъкът ни бърка съня със смърт и изпраща сигнали до тялото.

Излизане от тялото

Снимка 322541

Източник: iStock

Това е неврологично явление, при което човек е полузаспал и вижда себе си, сякаш е излязъл от тялото си. Има хора, които са открили начини съзнателно да влизат в това състояние. Доста плашещо хоби, не мислите ли?