Колко часа спахте тази нощ? А предишната? Ако отговорът е около осем - обичайно за вас, значи сте се погрижили за това, от което тялото има нужда. Но все повече хора страдат от хронично недоспиване, дори да не си дават сметка за това.

Недостиг на сън означава шест или по-малко часа сън, а това може да доведе до сериозни последствия: проблеми с концентрацията и паметта, понижен имунитет и дори по-кратък живот.

Матю Уокър е учен от Университета на Калифорния, който се занимава с проблемите на съня. Според него всяко смъртоносно заболяване в развитите страни е по някакъв начин свързано с недостатъчно време прекарано в сън, а следването на максимата "ще спим, когато умрем" е смъртоносно.

Снимка 318380

Източник: iStock

Ето някои факти и съвети за добър сън:

Ако не можете да заспите, не стойте в леглото будни, защото мозъкът решава, че леглото не е за сън. За предпочитане е да отидете в друга стая, светлината да бъде приглушена, а вие да почетете книга (но не и да се взирате в екрана на светещо електронно устройство), докато ви се доспи. Едва тогава се върнете в леглото си.

Не си мислете, че можете да си "отспите" през уикенда и така да компенсирате недостатъчния сън през седмицата. Мозъкът не работи така и не е способен да "складира" съня и да го разпределя към миналите или предстоящи безсънни нощи.

Тийнейджърите имат нужда от малко повече сън - това е физиологична нужда, а не непременно мързел. Не ги будете поне през почивните дни.

Снимка 318383

Източник: iStock

Мит е, че старите хора не се нуждаят от толкова сън, колкото през младостта си - просто мозъкът им не може да им го осигури и затова те често се будят през нощта и стават рано сутрин, но пък заспиват през деня.

Използването на приспивателни не предизвиква естествен сън и не води до ползотворните му възстановителни ефекти.

Дори да заспивате бързо, след чаша кафе вечер, сънят ви няма да бъде достатъчно дълбок и сутринта ще се събудите уморени и отново ще търсите кафе.

Приемът на алкохол с цел заспиване е много лоша идея. В този случай сънят е неестествен, будите се често и за много кратко без дори да помните, че сте се будили. Алкохолът успешно блокира фазата, в която сънуваме (т.нар. фаза на бързо движещите се очи или REM), а тя е изключително важна за психичното ни здраве и емоционалното възстановяване.