Различните наркотици остават в отделните части от тялото ни за различен период от време. Тестовете за наркотици не търсят самото вещество в организма, а специфичните метаболитни продукти, до които той ги е разградил. Това е така, защото тялото ни се опитва веднага да се изчисти от чуждите вещества, щом те попаднат в него. За това се грижат черният дроб и бъбреците.

Защо нямаме нужда от „детоксикация”

Защо нямаме нужда от „детоксикация”

Имате си персонален детоксикатор

Тези продукти се откриват в кръвта, урината и космените фоликули в продължение на часове, дни или дори месеци. Най-точни са тестовете, които използват косата за индикатор, докато кръвните тестове и тези на урината не са толкова точни и установяват употребата на наркотика само в случаите, в които тя е настъпила не по-рано от седмица преди теста.

Снимка 380376

Източник: iStock

Следите от наркотични вещества се задържат най-кратко в кръвта. Наркотикът LSD може да бъде засечен в нея едва до 3 часа след употребата му, морфинът - 8 часа, амфетамините, хероинът и алкохолът - 12 часа, метамфетамините - 37 часа, кокаинът - 48 часа, а канабисът - 336 часа.

Междинните метаболити от разграждането на наркотиците се откриват по-дълго в урината. Следите от LSD и амфетамини се откриват в продължение на 3 дни след употребата, за хероина и кокаина дните са 4, за алкохола - 5, за морфина и метамфетамините - 6, а канабисът се открива цели 30 дни след употреба.

Снимка 380377

Източник: iStock

Следите от наркотици се запазват за най-дълъг период от време в космените фоликули, като с изключение на LSD, който се открива там в продължение на едва 3 дни след употребата му, при всички останали наркотици, включително алкохола, следите остават в косата в продължение на до 90 дни.