Детоксикация - едно от онези съвременни понятия, които се използват недобросъвестно от хора и компании, решили да монетизират порива ни към здравословен живот.

Привържениците на детоксикацията твърдят, че лошото качество на храната днес води до натрупване на токсини в тялото ни. Затова през определени периоди от време е необходимо да преминаваме през процедури и диети, чрез които да се "очистим".

Кои именно са тези токсини не става ясно, а науката не потвърждава, че методите на т.нар. детоксикация в действителност водят до елиминиране на подобни отрови.

Наистина, чрез храната и козметиката, която използваме ежедневно, в тялото ни постъпват вещества, които са ненужни или потенциално токсични, но в борбата с тях имаме верни помощници, които се грижат за отстраняването им денонощно. Това са бъбреците и черният ни дроб.

Снимка 331910

Източник: iStock

Една от основните функции на черния дроб е да метаболизира потенциално опасните вещества в кръвта и да ги изхвърля. За това се грижат и бъбреците, които екскретират токсините в урината, която се изхвърля от организма. И, да, последната е негодна за повторна употреба, противно на друга нашумяла напоследък модна тенденция.

Заедно, правилно функциониращите черен дроб и бъбреци осъществяват персоналната ни детоксикация във всеки миг от нашия живот.

Така наречената алтернативна медицина използва разнообразни маркетингови подходи, съобразени с пазара така, че да покриват потенциалните предпочитания на всеки. "Методите" на детоксикация се простират от изпиването на огромни количества вода, което лесно може да доведе до животозастрашаващо състояние, наречено хипонатремия, през прием единствено на плодови сокове, до използването на сложно изглеждащи уреди и вани с вода и електроди, чиято корозия води до оцветяване на водата, но производителите им твърдят, че това са излезлите от тялото ви токсини.

Снимка 331911

Източник: iStock

Всички тези диети и процедури в най-добия случай са просто безполезни, но често може да застрашат живота ни и да постигнем обратен на търсения резултат. Както всеки житейски избор, който правим, решението дали да се доверим на съмнителни обещания за панацея, или не, е важен както за благосъстоянието, така и за джоба ни.