Незалепващият тиган е задължителен за всеки уважаващ себе си фен на палачинки и основен атрибут на домакинствата, в които се готви. За голям наш шок, скоро научихме, че тези тигани всъщност са доста вредни за здравето на всички у дома.

Тефлонът, още известен като политетрафлуоретилен, е съединението, което производителите на тигани най-често използват при направата на тигани. Това е вид пластмаса, която има най-ниския коефициент на триене от всички твърди вещества. 

Именно това му качество прави тефлона подходящо покритие при готвене. Както всяка пластмаса обаче, политетрафлуоретиленът има определена температура на топене и именно оттам идват рисковете за здравето. 

Сплавта е безвредна, ако не я нагряваме до температури над 260 градуса по Целзий. Ако надхвърлим или се доближим до 300 градуса, полимерът започва да освобождава всякакви "красоти".

При около 290 градуса започват да се изпаряват миниатюрни пластмасови частици във въздуха и, съответно, в храната, които поглъщаме. 

При 350 градуса тези изпарения стават токсични и могат да причинят подобни на треска симптоми - гадене, температура, кашлица и болки в гърдите. 

Достатъчно е тиганът да е бил изложен на по-висока температура само за 10 секунди, за да започне освобождаването на вредни газове и химикали. 

Снимка 393617

Източник: iStock

Експертите от Greatist съветват да ползваме керамични тигани, при които не се използва тефлон и няма какво да се разтопи, дори и да оставим тигана на огъня по-дълго.