Средиземноморската диета от години се слави като една от най-подходящите за редуциране на килограмите, без да се налага да гладуване. Точно както жителите на средиземноморските страни не пропускат насладата от храната, така и на нас няма да ни се наложи да се ограничаваме, ако заложим на този хранителен режим. Е, разбира се, с малки изключения.

Но не и без редица ползи, които трудно спадат в графата малки. Акцентът при Средиземноморската диета е върху плодовете, зеленчуците, зехтина, виното, рибата и бобовите култури. Все бедни на мазнини храни, но с високо съдържание на фибри и протеини.

Снимка 351021

Източник: iStock

Поради ниският прием на мазнини, тази диета се смята за много полезна за сърцето. Препоръчва се на хора с висок холестрол и кръвно. Според последни изследвания, цитирани от Daily Mail, Средиземноморската диета е не по-малко полезна и за черния дроб и болни от цироза.

Основната й полза в този случай е, че намалява чревното микроразнообразие. Това е първото изследване, което доказва връзка между диетата, чревната микрофлора и намаляването на риска от усложнения при цироза.

Защо не виждаме резултат от диетата

Защо не виждаме резултат от диетата

Причината може да е в гените ни

Освен това е доказано, че богатата на антиоксиданти и изключваща червеното месо Средиземноморска диета редуцира в известна степен риска от развиване на рак на черния дроб.