Със сигурност ни се е случвало така добре да си похапнем, че единственото, което да искаме, е да си полегнем. По празниците е доста често срещано явление. Не че и след солидно похапване в обедната почивка коефициентът ни на полезно действие не спада драстично, но...

Защо се получава така 

Когато преядем, изпадаме в състояние, наречено постпрандиална сънливост, или по-просто казано - хранителна кома. Това е психологически отговор на невъзможността да си поставяме граници при храненето, а най-често се появява, когато разчитаме само на едно хранене на ден и с него наваксваме пропуснатите.

Най-виновни за хранителната кома се оказват високовъглехидратните храни. Особено ако комбинираме няколко от тях на едно ядене, после са ни гарантирани симптоми като сънливост, подуване и омраза към нас самите, че пак преядохме.

Снимка 391185

Източник: iStock

Драстичната загуба на енергия след солидно похапване се обяснява най-просто и логично с факта, че всичките ни сили са впрегнати в тежката задача да преработят цялата храна, която сме погълнали. Кръвта също се концентрира в стомаха. Нивата на кръвна захар се покачват, настъпват промени и в хормоните.

Как да го избегнем

Правилата са много прости, но понякога трудни за спазване:
- да се храним често и по малко;
- да ядем бавно и да дъвчем много;
- да не ходим прегладнели на събирания, където ще има много храна;

Храната на пода, бактериите и 5-секундното правило

Колко дълго може да стои храната на пода преди да я изядем

И какво общо има Чингис хан с това

- да не носим прекалено тесни дрехи, с които няма да се чувстваме удобно, ако стомахът ни се подуе;
- да ядем разнообразна и балансирана храна и да внимаваме с въглехидратите.