Всички сме изпадали в ситуация, в която докато подготвяме нещо за хапване (или докато ядем), внезапно го изпускаме на пода. Обикновено вдигаме храната мигновено и прилагайки разпространената максима "ако е стояло само пет секунди на пода, не е проблем", я изяждаме, без да се замислим.

Според Men's Health обаче, т.нар. правило на петте секунди е напълно грешно.

За да се разбере истината, са направени многобройни проучвания. Накрая се стига до заключението, че каквато и част от храната да е била на пода, било то и само за пет или по-малко секунди, тя вече си е "лепнала" значително количество бактерии. И то без значение какъв е видът на храната, каква е повърхността, на която е паднала, и колко чисто/мръсно е тя.

Снимка 390334

Източник: iStock

А теориите за това как се е появило правилото на петте секунди са много. Най-популярната е още от времето на монголския завоевател Чингис хан. За него се твърди, че е имал "правилото на хана".

То се изразявало в това, че позволявал храната да падне на пода, след това просто я оставял там, докато някой друг я изяде. Храната престоявала така от няколко часа до няколко дни.

Според Чингис хан всяка храна, приготвена за него, би била достатъчно добра, за да бъде изядена от друг човек, дори и да е събирала прах на земята в продължение на часове или дни.

Снимка 390332

Източник: iStock

За наша радост и успокоение, ние не сме поданици на Чингис хан. Няма и нужда да следваме правилата му. Така че когато ни се случи да изпуснем храна, трябва да я изхвърлим на мига, защото тези няколко секунди на пода са достатъчни, за да се прехвърлят стотици бактерии върху нея.