Всички знаем, че закуската е най-важното ядене за деня, но мнозина я пропускаме - поради ред причини. В повече случаи не ни остава време и за обед - заради различни ангажименти. В края на деня вече сме ужасно гладни, което води до обилно похапване вечерта.

Именно късното и неправилно хранене вечер често се оказва причина за трупане на излишни килограми. Нека си припомним кои храни не бива да допускаме в менюто за вечеря, ако искаме да отслабнем.

Какво не бива да ядем за вечеря

Снимка 306531

Източник: iStock

Мазнини
Изглежда очевидно, но трябва да се подчертае, че всяко пържено трябва да се избягва, тъй като са много калорични ястия, особено спрямо времето от деня, когато вече се готвим да си легнем. Тогава тялото ни вече е в покой и не може да изгори натрупаните калории.

Въглехидрати
Лошите въглехидрати като ориз, картофи, тестени изделия, хляб, зърнени храни, бисквитки и т.н. е добре да се приемат в умерени количества, особено на вечеря.

Колбаси
Похапването на студени предястия, макар да ни се струва безобидно, всъщност също води до затлъстяване. Колбасите са източници на мазнини и съдържат много калории, които ни карат да дебелеем.

Снимка 346050

Източник: iStock

Безалкохолни и алкохолни напитки
Идеалният вариант за напитка вечер, а и през целия ден, е водата. Но в много случаи в края на деня ни се иска да си отворим газирано или дори бира, което не е никак добра идея. Алкохолът и напитките с мехурчета също са причина да наддадем тегло. 

Ако търсим идеален вариант за вечеря, имаме няколко много добри предложения.

  • Риба, на скара или задушена.
  • Пилешко, на скара, варено или печено.
  • Зеленчуци, задушени или печени.
  • Салати.