Често в забързаното ежедневие закусваме и обядваме набързо, без да отделяме много време на храненето. И само за вечерята успяваме да си подарим повече време да се насладим на това, което консумираме, както и на компанията си около масата. А ако искаме да ни е още по-вкусно, има един навик, който може да припознаем като свой.
Да пием една чаша аперитив преди вечеря ни звучи като старомодна традиция, но в нея има не само много удоволствие, а и логика. Защото този тип алкохол може да направи вечерята след него още по-вкусна и прекрасна за всичките ни сетива. Ето как.
Учени от Oxford University твърдят, че алкохолът има действието на почистващ препарат за небцето, след който може да усещаме по-интензивно другите вкусове. Разбира се, има и друг фактор - че напитката ни релаксира, успокоява и създава подходящо настроение да се насладим максимално на храната.
Източник: iStock
Провежда се и експеримент с над 200 посетители на ресторант като част от тях приемат аперитив преди вечеря, а другата - не. Аперитивът е шот бренди от слива. И тези, които са си пийнали, оценяват по-високо вкусовите качества на супата, която след това им е била сервирана, обяснява Daily Mail.
Според учените, подобен ефект на засилване на вкусовите рецептори може да постигнем почти с всякакъв алкохол - от бяло вино до ракия, която със сигурност е на особена почит в България.
И това е един от малкото случаи, в които консумацията на алкохол е препоръчителна. Разбира се, в малки количества, за настроение и по-вкусна вечеря. А след нейния край може да си позволим и същото малко количество диджестив, който подпомага храносмилането - уиски, ликьор или бренди например.