Роботът София, който се превърна в медийна звезда през последните две години, направи първите си крачки по време на CES 2018 през изминалата седмица.

София е дело на компанията Hanson Robotics и е един от най-усъвършенстваните роботи в света. Освен че умее да разговаря по стряскащо човешки начин, роботът вече е оборудван и с тяло, което му позволява да прави крачки със скорост от 1 км/ч.

Въпреки че това е доста бавен ход, София може да слиза по стълби и да навигира в човешка среда, както и да си взаимодейства с предмети посредством ръцете си. Създателите й твърдят, че тепърва предстои движенията на София да бъдат развити до степен, която би й позволила да играе футбол.

Интересното за робота е, че разговорите с нея са наполовина продукт на предварително зададен сценарий и наполовина резултат от автономно "мислене", което прави комуникацията максимално близка до тази с човек. София е била гост в новинарски емисии и шоу програми, като преди време шокира света с "изказването", че би унищожила човешкия вид.