Живеем в странни времена. Само преди 30 години, ако някой ни беше описал на какво щяха да са способни днешните смартфони, вероятно щяхме много да се смеем. Електромобилите изглеждаха като нещо, което ще се появи в далечното бъдеще, а изкуственият интелект беше плод единствено на въображението на шепа фантасти.

Появата на социалните мрежи вече имат огромна роля в живота ни, но когато се появиха, никой не си даваше сметка за това. Същото важи и за изкуствения интелект. До момента AI изглежда като нещо съвсем безобидно, с което да си правим забавни и артистични изображения, видеа или да напишем текст.

По всичко личи обаче, че не бива да подценяваме неговата сила, защото не е изключено в близко бъдеще животът ни да бъде подчинен на него, точно както сега сме подчинени на социалните мрежи. Мнозина вече изразиха страховете си, че технологията, наречена AI, може да се превърне в опасна и развитието ѝ трябва да бъде наблюдавано и контролирано изкъсо, за да не се случи това, което се случи във филмите от поредицата "Терминатор" с Арнолд Шварценегер.

Снимка 651917

Източник: Lincoln's Toy Show

Но докато AI стане нещо опасно, можем да се позабавляваме, нали? Например с десетки AI генерирани колички от Hot Wheels, които ни карат да съжаляваме, че не са реалност, защото бихме ги изкупили всички.

Снимка 651918

Източник: Lincoln's Toy Show

Повечето от тях са вдъхновени от истински автомобилни легенди, а ние оставаме впечатлени от детайлите на изображенията, текстурите, осветлението и всичко останало. Понастоящем подобни истински моделчета се произвеждат от специализирани в областта артисти, като в някои случаи подобни изпипани до съвършенство модели в мащаб 1:64 струват 650 долара.

Снимка 651919

Източник: Lincoln's Toy Show

Засега AI може да е много полезен, като повечето компании се опитват да го опитомят, за да намалят разходите си. В случая на автомобилните моделчета играчки, това означава, че освен с дизайн, AI може да помогне и в проектирането и на самите калъпи за производството на количките или пък да ги принтира с помощта на 3D принтер. Разбира се, докато стигнем до този момент, трябва да минат поне 10 години. Но защо да не помечтаем за много по-качествени модели и много по-вълнуващи дизайни - не е нужно да сме деца, нали?

Снимка 651914

Източник: Lincoln's Toy Show

Снимка 651915

Източник: Lincoln's Toy Show

Снимка 651912

Източник: Lincoln's Toy Show

Снимка 651916

Източник: Lincoln's Toy Show