Студените супи освежават прекрасно през горещите дни. Те могат да се сервират като първо ястие, а когато са направени от плодове, могат да се поднесат и като десерт (както правят в Германия, Австрия и Унгария).

Повечето супи се правят от зеленчуци, следователно в тях практически няма калории, а само голямо количество витамини. За тяхното приготвяне вие се нуждаете от блендер или кухненски комбайн, защото техните консистенции наподобяват повече разбити коктейли, отколкото супата, с която сме свикнали. Най-лесната и бърза лятна супа се състои от пасирани краставици (без кора и семки), кисело мляко и джоджен.

Плодовата супа може да се сервира и като първо ястие, но в този случай тя трябва да бъде леко кисела, за да се получи контраст с месните и рибни ястия, които ще поднесете след това.

Когато приготвяте студена супа трябва да имате пред вид, че охлаждането малко притъпява вкуса и затова, преди да я сервирате, задължително я опитайте и при необходимост добавете още подправки.

Гаспачо.

Това е една от най-известните студени супи. Бързата рецепта предполага интерпретации, но в търсенето си на новите изненади готвачите често забравят, че същността на гаспачо е съчетанието на вкусовете на пипера със зрелите домати.

Съставки:
1 филийка бял хляб
1 зелена чушка
1 малка глава лук
3 скилидки чесън
половин краставица
3 домата
6 бадема
1 ч. л. сол
500 мл. вода
1 с. л. нарязан на ситно магданоз
100 мл зехтин.

Приготвяне:
1. Отрежете кората от филийката хляб, намокрете меката част във вода (за 1 минута) и я изцедете.
2. Зелената чушка се измива добре, почиства се и се нарязва на ситни парченца. Доматите се обелват от люспите (за да направите това по-лесно, можете да направите кръстообразен разрез в горната част на доматите, да ги залеете с вряла вода, а след това веднага да ги поставите в студена). Бадемите също се обелват.
3. Всички съставки се смесват в кухненския комбайн. Ако той е с по-малки размери, правете това на части и ги събирайте в тенджера.
4. Препоръчително е гаспачо да престои в хладилник поне 4 часа, а още по-добре - цяла нощ.
5. Преди да сервирате супата, задължително я разбъркайте (студеният зехтин обикновено се утаява отгоре) и я поръсете с нарязания на ситно магданоз.


Вишнева супа.

Това е унгарска супа, която често се сервира като първо ястия поради нейния кисел вкус. Тя може да се приготвя не само през лятото, а и през останалите сезони - като се заменят пресните вишни с консервирани.

Съставки:
300 гр. вишни
500 мл бяло вино
200 мл вода
55 гр. захар
кора и сок от един лимон
300 мл сметана

Приготвяне:
1. Почистете вишните от дръжките и костилките. Поставете водата, виното, костилките, дръжките и изтеклият от вишните сок в съд и ги варете до кипване, а след това още 10 минути на бавен огън, без да поставяте капак.
2. Прецедете получения бульон в чиста тенджера, добавете вишните, захарта, кората и сока от лимона. Отново варете до кипване, постоянно разбърквайки сместа, а след това добавете сметаната.
3. Охладете супата и я сервирайте.

тя.bg