Отвсякъде ни заливат съвети за здравословен живот, включващи спорт, правилно хранене и достатъчно сън. Е, и някоя друга добавка или нестандартна практика, разбира се. Унесени в желанието да дадем най-доброто на тялото и ума си, понякога можем да прекрачим тънката граница между полезно и вредно. Както се казва, много хубаво не е на хубаво.

Витамините

Трудно е да си набавим всички необходими витамини и минерали само чрез храната. Затова често посягаме към мултивитамини и други добавки, от които вече има огромно разнообразие на пазара. И вероятно си мислим, че тези хапчета няма с какво да ни навредят. Но не е точно така.

Витамини не се пият постоянно, особено ако са от тези, които ни гарантират дневния прием на всички полезни вещества, от които се нуждаем. Когато предозираме с витамини в рамките на години наред, това обърква нормалния клетъчен растеж, което някои учени определят като предпоставка за развитие на онкологични заболявания.

Снимка 408905

Източник: iStock

Сънят

Знаем правилото за осем часа сън на нощ, които ни гарантират, че ще сме бодри и отпочинали, а организмът ни - здрав и силен. Но при сънят важи правилото, че нито по-малко, нито повече е добра идея.

Ако спането по девет и повече часа е навик за нас, рискът да развием Алцхаймер е значително по-голям. А желанието да наваксаме със съня през почивките дни не води до нищо друго, освен до тотално объркване на организма.

Тренировките

Вече ни замириса на пролет и започваме да се замисляме как ще изглеждаме през лятото по бански. Най-голямата грешка, която можем да направим, е да искаме да постигнем резултати в рамките на два-три месеца, като през останалото време от годината усърдно избягваме тренировките.

Снимка 390701

Източник: iStock

Трябва да даваме на тялото си достатъчно време за възстановяване, защото в противен случай си гарантираме сериозни травми. А в по-напреднала възраст интензивните тренировки могат по-скоро да навредят на сърцето и сърдечно-съдовата система, отколкото да я поддържат здрава.

Фибрите

Напоследък фибрите са много на мода, най-вече в контекста на грижата за храносмилането. Но и с тях не бива да прекаляваме. Препоръчителната доза е 25 грама дневно за жените и 38 - за мъжете, но трудно бихме могли да измерим това количество.

Все пак, ако сме увлечени от идеята за много фибри в менюто ни, трябва да имаме предвид, че те могат да доведат до подуване, газове и стомашен дискомфорт. Затова е добре промените да се правят постепенно, една след друга. Първо заместваме белия хляб с пълнозърнест, след това следобедната закуска с един плод и наблюдаваме как реагира тялото ни, пише Reader's Digest.

Снимка 408906

Източник: iStock

Мюсли баровете

Може да ни изглеждат здравословни, но в много от тях се съдържа много повече захар, отколкото предполагаме. Различни изследвания потвърждават също, че ако наблягаме на подобен тип десерти, може по-често да пропускаме тренировките, разчитайки, че живеем достатъчно здравословно.

Миенето на зъбите, болните венци и връзката с ерекцията

Връзката между миенето на зъбите и ерекцията

Не само лошият дъх пречи на секса

Миенето на зъбите

Добрата хигиена е в основата на здравето на зъбите. Но престараването води до точно обратния ефект. Прекалено енергичното и често четкане на зъбите води до нарушаване на емайла и възпаление на венците. Подобни последствия се срещат при 10-20% от възрастните. Затова не бива да забравяме да бъде старателни, но и внимателни.