Сексуалният ни живот се влияе от редица фактори, повечето от които са известни на науката, съответно и на нас. Но откритията в областта продължават да изникват едно след друго и в тях често откриваме необичайни и неподозирани взаимовръзки.

Като тази между поддържането на добра устна хигиена и проблемите с ерекцията при мъжете. Оказва се, че ако не мият зъбите си поне по два пъти на ден, съществува голяма вероятност да претърпят фиаско в леглото. Но защо?

Изследване, проведено от китайски учени, в което взимат участие 200 хиляди мъже, открива връзка между здравето на венците и ерекцията. Мъжете, които страдат от пародонтит, са 2.85 пъти по-склонни да имат проблеми с ерекцията. 

Снимка 374723

Източник: iStock

Основната причина за появата на пародонтит е лошата устна хигиена. А когато той е налице, това води до увреждане на кръвоносни съдове, стигащи и до половите органи.

Причината за тази връзка е твърдението на учени, че и пародонтита, и еректилната дисфункция се причиняват от едни и същи възпаления на кръвоносните съдове.

Те се предизвикват от молекула, която наричат CRP. Нейните нива са завишени както при мъжете, които имат проблеми с потентността, както и при тези, които имат болни венци.

Снимка 399201

Източник: iStock

Това ниво е повишено и при мъжете със сърдечно-съдови заболявания, затова се предполага, че те започват с много малки и лечими възпаления на сърдечно-съдовата система, пише Daily Mail.

Китайското изследване не е първото по темата. Предишното е проведено в Германия и установява, че 74% от мъжете, които са имали проблеми в спалнята, имат и проблеми с венците.

Високите токчета, сънят, водата и как да подобрим сексуалния си живот

Какво пречи на страхотния ни секс

И какво общо имат високите токчета

Пародонтитът отдавна се свързва с повишен риск не само от инфаркт, но и от инсулт и диабет, но именно тази връзка с ерекцията вероятно ще накара повече мъже да си мият зъбите редовно.