Гордън Рамзи никога не е пазил в тайна своето благоговение към виното. Рамзи, който някога е готвил за принцеса Даяна, заявява на уебсайта си: "Виното винаги ме е очаровало - сложна комбинация от традиция, изкуство, наука, земя и хора, всички уловени заедно в чаша."
Освен това, когато се обсъждат най-популярните винени дестинации, домакинът на Hell's Kitchen дава да се разбере, че вината в Калифорния се конкурират достойно с тези във Франция, Италия или който и да е друг винопроизводствен регион.
"Времето ми в Калифорния ме убеди, че калифорнийските вина се нареждат сред най-добрите в света", казва знаменитият готвач. "Страстните винопроизводители в регионите с по-хладен климат на Калифорния произвеждат вкусни, балансирани вина, които допълват нашата кухня."
Източник: GettyImages
Чувствата на Рамзи към калифорнийските вина може би са причината той да избере да си сътрудничи с базираното в Монтерей, Калифорния лозе Seabold Cellars, когато създава своя собствена линия веган вина. С близо 3000 винарни и 4600 лозя, Калифорния определено е мощна страна в света на виното, но дали нейните бутилки червено, бяло и розе са наравно с тези на френския сорт?
Калифорнийските вина наистина се доближават с качествата си до френските, а в някои случаи са дири и по-добри. Например, през 1976 г. на известната дегустация на вино Judgment of Paris, калифорнийското Stag's Leap Cab от 1973 г. излиза на върха по време на сляп тест за дегустация, проведен от група френски винени съдии.
Източник: iStock
На същата дегустация шардоне от Напа също се оказва по-добро от своите френски конкуренти. От този момент нататък калифорнийските вина са спечелили множество признания и страхотна репутация, което улеснява разбирането защо Гордън Рамзи им симпатизира толкова много.
Източник: iStock
Всъщност повече от 95% от целия износ на вино в САЩ идва от Калифорния - като континентална Европа е сред почитателите на нейните шардоне, кабернета, сира и пино ноар. Но си струва да се отбележи обаче, че Калифорния изнася само 3% от своето вино. Това до голяма степен се дължи на факта, че повечето лозя са малки и търсенето на техните вина на местно ниво е толкова голямо, че те просто нямат достатъчно за износ, както отбелязват и от Tasting Table.