Не е никак трудно човек да е фен на виното. Нискоалкохолната напитка има редица разновидности, подходяща е за всякакви поводи и се комбинира страхотно с много ястия. Да не споменаваме, че цената на този алкохол също е в разумни граници, ако разбира се, не говорим за някои колекционерски бутилки, които обаче е невъзможно да си позволим.

Защо ни боли глава, когато пием червено вино

Защо ни боли глава, когато пием червено вино

Дори и само от една чаша

От най-емблематичното и невероятно рядко срещано в Америка вино Screaming Eagles, което струва половин милион долара, до Shipwrecked 1907 Heidsieck, което се смята за най-скъпото шампанско - най-великите вина в света са достигнали необикновени нива на съвършенство в продължение на много години.

Въпреки че тези вина може да не се харесат на консуматор с не особено трениран вкус, те със сигурност са изключителни за експертите. Ето и пет примера за едни от най-скъпите вина в света, подбрани от CEO Magazine.

5. Chateau Lafite - 230 хиляди долара

Разположена в югозападна Франция във винарския регион Médoc, Château Lafite-Rothschild е световноизвестна винарна, а виното им от 1869 г. - признато за най-добрата реколта, произведена от семейство Ротшилд.

През 2010 г. по три бутилки от тази реколта Chateau Lafite са продадени от Sotheby's в Хонг Конг за 232 000 щатски долара.

Всъщност, чакълът от близката река Жиронда създава оптимални условия за узряване на сорта каберне совиньон, което им помага да произведат едни от най-добрите висококачествени червени вина на планетата.

4. Shipwrecked 1907 Heidsieck - 275 хиляди долара

Heidsieck от 1907 г., смятан за най-скъпото шампанско в света, е открито през 1998 г. във Финския залив, където са намерени 2000 бутилки от колекцията. Въпреки корабокрушението, бутилките са напълно непокътнати.

Продадено на солидна цена от над 275 000 щатски долара за бутилка, предимно на руския елит, високо цененото шампанско разказва историята на оцеляването, след като пътуването му до руския императорски двор е осуетено от немска подводница.

Редовната консумация на вино и какви са ползите и вредите от нея

Какво се случва, ако пием вино всеки ден

Тайната е в количеството

3. Chateau Cheval Blanc 1947 - 305 хиляди долара

Въпреки че виното Cheval Blanc Bordeaux е от една от най-известните реколти през 1947 г., първоначално перспективите за Cheval са мрачни. Екстремните горещини са заплашвали да повредят реколтата и докато много други местни производители са използвали лед за охлаждане на виното си, Cheval отказват да го направят.

В крайна сметка горещината не се оказва фатална за тази реколта, поради благоприятното местоположение на лозето, намиращо се на малко по-хладно място от околните насаждения.

С плътна консистенция и алкохолно съдържание от 14.4%, реколта на това вино е една от най-скъпите и ценени в света.

"Случаи като този се появяват само веднъж на около 10 години. Скоро това ще става на всеки 20 години", обяснява Крис Мънро, ръководител на отдел "Вино" в Christie's London. През 2010 г. Christie's продава шестлитрова бутилка Cheval Blanc 1947 за 304 375 щатски долара.

2. Jeroboam of Chateau Mouton-Rothschild 1945 - 310 хиляди долара

Етикетът на това вино от реколта 1945 г. е забележителен със своето "V", което показва края на Втората световна война и победата на съюзническите сили, тъй като то е бутилирано именно по това време.

Признато от винените ентусиасти за едно от най-добрите червени вина в света, то е продадено през 1997 г. на търг на Christie's в Лондон на анонимен купувач за цели 310 хиляди долара.

Червено или бяло вино - кое е по-здравословно и защо

Червено или бяло - кое вино да изберем

Оказва се, че едното е по-здравословно от другото

1. Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992 - 500 хиляди долара

Реколтата каберне совиньон от Napa Valley на Screaming Eagle отразява опита на винопроизводителката Хайди Питърсън Барет, чийто успех може да се дължи на високите оценки на критиците, ограниченото производство и недостига спрямо търсенето.

Всъщност виното получава почти перфектен резултат от 99 точки от винения критик Робърт Паркър. Това повишава стойността на 92 Screaming Eagle, което вино се характеризира със своите нотки на дъб и касис и силно съдържание на танин. Шестлитрова бутилка е закупена за 500 000 щатски долара на търг само пет години след пускането й на пазара.