Знаем, че ако искаме да се чувстваме и да изглеждаме добре, трябва да забравим за захарта. Добре, нека не бъдем чак толкова крайни - трябва да намалим значително количеството, което консумираме. 

Голяма част от нас приемат повече захар, отколкото трябва. Това е така, защото тя е добавена в редица продукти, които си купуваме от магазина. Съдържа се в естествена форма и в плодовете. А според американски справочници по диетология, захарта не бива да бъде повече от 10% от дневния калориен прием, т.е. при 1200 калории можем да приемаме до 7.5 чаени лъжички.

Ако повечето други хранителни ограничения и режими не са по вкуса ни, то захарният детокс е една наистина добра идея, за която си струва да положим необходимите усилия. Така ще намалим сериозно риска от редица заболявания, свързани с консумацията на сладко - от затлъстяване, през диабет до сърдечно-съдови заболявания. Освен това, ще си гарантираме повече енергия, по-малко килограми и по-свеж външен вид.

Снимка 488325

Източник: iStock

Лошата новина е, че захарта наистина пристрастява, кара ни да се чувстваме по-добре, действа като наркотик. Затова не е грешно да кажем, че не можем без нея. Можем обаче да бъдем предпазливи за всички изненадващи източници на захар, които да избягваме, защото дори нямат сладък вкус - като редица сосове например.

Най-важната стъпка към захарния детокс е внимателно да четем етикетите на всички продукти, които купуваме. На всички тях е упоменато количеството захар в една порция или опаковка и така можем да си направим простa математика колко консумираме.

От съществено значение е да избягваме всички подсладени и газирани напитки, защото те са основен източник на огромни количества захар. Дори само от тях да се откажем, разликата в приема ще е голяма. А няма човек, който да не се чувства и да не изглежда по-добре, когато намали сладкото.

Снимка 488329

Източник: iStock

Много е важно да внимаваме и с по-здравословните заместители на захарта, за каквито вероятно смятаме изкуствените подсладители. С тяхната консумация не само трупаме повече мазнини, но и често преяждаме.

Ако не сме фенове на крайностите, можем да спазваме правилото 90 на 10 - 90% от храната ни да е здравословна и богата на хранителни вещества, а 10% да e това, с което обичаме да се глезим.

Ако все пак искаме по-бързо резултати, ни трябват няколко седмици, през които тотално ще преосмислим отношението си към захарта. В първите два-три дни не консумираме захар и никакви плодове. За да неутрализираме неприятните последствия, трябва да компенсираме липсите с много протеин, зеленчуци, полезни мазнини и фибри, които ще регулират нивата на кръвна захар, предава CNN.

Снимка 488327

Източник: iStock

И когато на четвъртия ден си позволим да хапнем една ябълка, тя ще ни се стори по-сладка от всяка друга. А от всички прекалено сладки храни, за които сме си умирали досега, няма да искаме да вкусим повече от една хапка. 

Захарта, имунната система и как може да й нанесе дълготрайна вреда

Захарта - убиец на имунната система

Колко най-много да приемаме на ден, за да бъдем здрави

Постепенно добавяме към дневното си меню и богати на захар зеленчуци, като моркови, както и някоя и друга чаша вино на седмица. През третата седмица можем да си позволим и по парченце-две натурален шоколад на ден. След седмица може да си хапваме и по парче торта, защото вече няма опасност отново да се пристрастим към сладкото. Падат и ограниченията за плодовете, а контролът е изцяло в наши ръце.