Трябва да забравим за захарта, ако искаме да сме слаби - това го знаем много добре. Но не само фигурата ни страда, ако консумираме прекалено сладко. То е един от най-големите врагове и на имунната система.

За да има силни защитни сили на организма, не е достатъчно само да спортуваме редовно, да ядем много плодове и зеленчуци, да приемаме хранителни добавки и да редуцираме стрeса.

Защото дори да изпълняваме тези правила, ако не намалим консумацията на захар, ефектът е почти никакъв. Тя повлиява отрицателно на вродената имунна система и организмът ни става много по-податлив на вируси и бактерии, които се разпространяват много по-бързо и лесно.

Снимка 481869

Източник: iStock

А основната причина консумацията на захар да ни прави по-податливи на различни заболявания е, защото атакува директно белите кръвни телца - агентите-убийци, които унищожават нежеланите гости.

И когато похапваме много сладко, вродената имунна система не може да използва своя естествен механизъм за защита. Това дава зелена светлина на вирусите и бактериите да достигнат до всяко място от тялото ни, което пожелаят, пише CNET.

Освен това, прекомерната консумация на сладко води до развитието на диабет и сърдечно-съдови заболявания, които правят вероятността от възникване на усложнения в следствие на вирус или бактериална инфекция още по-голяма.

Снимка 481868

Източник: iStock

На въпроса колко точно захар трябва да консумираме, за да навредим на имунната си система, учените трудно биха могли да дадат еднозначен отговор. Но според проведено от учени от Oxford проучване, 75 грама захар са достатъчни, за да намалим до минимум защитните сили на организма си в следващите пет часа.

Така че, дори и да спортуваме и да се храним здравословно през останалото време, ако цял ден ядем сладко и пием газирани напитки, и осемчасов сън няма да ни е достатъчен, за да рестартираме имунната система. А през това време сме много податливи на заразяване.

Алулозата, новият заместител на захарта и какви са ползите от него

Захарта, от която не дебелеем, а слабеем

И предимствата не свършват дотук

СЗО препоръчва не повече от 10% от дневния ни калориен прием да е под формата на захар. Друг начин е да ограничим дневната консумация до шест лъжички или 25 грама. Да, трудно е да правим подобни изчисления, защото добавена захар има в почти всички продукти, които консумиране. Затова по-добре да забравим за сладката следобедна закуска, вместо да трябва да я заменим с шепа лекарства след няколко дни.