Ако се интересуваме поне малко от това как да бъдем във форма, значи сме наясно, че не става само със спорт - трябва и правилно хранене.

То зависи от целите, които сме си поставили - дали искаме да отслабваме, или да качваме килограми и да трупаме мускулна маса. И двете са еднакво сложни задачи за мнозина, които могат да се улеснят, когато в ежедневното меню се добавят конкретни храни.

Ако сме от втория тип хора, които са насочили усилията си към изграждане на мускули, и то по здравословен начин, значи се нуждаем от тези продукти, които ще направят целта ни далеч по-постижима.

Планкът - едно упражнение с много ползи за тялото

Единственото упражнение, от което се нуждаем

Задължително присъствие в тренировъчната програма

Яйца

Те са класиката за всички активно спортуващи. А добрата им репутация се дължи на това, че са едни от най-добрите храни за изграждане на мускули, благодарение на страхотната комбинация от добри протеини с най-високата възможна биологична стойност и полезни мазнини, които са концентрирани изцяло в белтъка.

Банани

Те са естествен източник на полезни въглехидрати и ни помагат да качим тегло и да увеличим мускулната маса. Освен това, комбинацията от калций, магнезий и фосфор повишава нашата издръжливост и ни позволява да разгърнем потенциала си при тренировка. Калият пък се грижи за издръжливостта на мускулите.

Снимка 509109

Източник: iStock

Червено месо

То съдържа креатин и левцин - важни аминокиселини, които подпомагат директно трупането на мускулна маса.

Пилешки гърди

Те имат своето задължително място във всеки фитнес режим. Имат високо съдържание на протеин, който не само ги прави много хранителни, но и подпомага трупането на мускулна маса.

Снимка 509110

Източник: iStock

Сьомга и мазни риби

Най-голямото им предимство са полезните мазнини, мастните киселини и протеина. Те са един здравословен начин да бъдем във форма, предава Times of India.

Ядки и ядкови масла

Те съдържат ненаситени мазнини, които са източник на полезни калории. Необходими са ни само две шепи на ден.

Протеинът, редовната му консумация и от какво количество се нуждаем

От колко точно протеин се нуждаем

И дали не прекаляваме

Извара

Подобно на другите млечни продукти, тя е полезна за изграждането на мускулите, защото съдържа протеин, както и важната аминокиселина левцин. Добре е да се спрем на нискомаслен вариант.