С настъпването на есента намаляват и слънчевите лъчи - най-добрият и естествен източник на витамин D. Това е и основната причина да започнем да си го набавяме по втория начин, но малцина са наясно как да засилим ефекта от хранителните добавки с него.
Витамин D има редица ползи за здравето, но за да изпитаме всички от тях, трябва да го приемаме заедно с определена група храни.
Той е мастноразтворим, тоест - за разлика от някои други витамини, не се абсорбира от организма, когато го приемем само с вода. За да се разтвори напълно, трябва да си го набавяме в компанията на мазнини. Но само с определен вид.
Източник: iStock
И диетоложката Уитни Крауч уточнява, че полезните мазнини са най-добрата компания на витамин D. Те се съдържат в зехтина, авокадото, лена и останалите храни от тяхната категория.
Доказано е и точното количество на тези здравословни хранителни вещества, нужно за максималното усвояване на витамина. Идеалната доза е 10 грама.
От Eat This, Not That! дават и конкретни примери - филе от пушена сьомга, малка шепа ядки или една супена лъжица с натурално масло от ядки са достатъчни, за да се възползваме максимално от така необходимия ни витамин D.