От всички хранителни вещества, които трябва да консумираме, витамин D е един от най-противоречивите. Купища са и изследванията, и експертните становища относно ползите, дефицита и добавките с витамин D. Но малко се говори какво се случва, ако ни дойде в повече.

Разходката, енергията, метаболизмът и ползите от витамин В комплекс

Най-добрата хранителна добавка преди разходка

За повече енергия и добър метаболизъм

Един от най-лесните начини да прекалим с витамин D е чрез хранителните добавки. А най-сигурният път да си го набавим, при това без грам опасност да надвишим нужното количество, е по естествен път - чрез слънцето.

За целта ни стига само два пъти седмично да се излагаме на слънчева светлина между пет и 30 минути.

Снимка 545869

Източник: iStock

Но в случай че прекалим с витамина, можем да си навлечем куп неприятности. Витамин D е мастноразтворим и помага за усвояването на калция в тялото. Двата елемента са взаимносвързани и ако надвишим необходимото количество, автоматично се излагаме на риск от развитие на хиперкалциемия.

Едни от нежеланите симптоми и за въпросното заболяване, и за прекомерния прием на витамин D са гадене, умора и раздразнителност.

Родиола, ашваганда, L-теанин - 5 хранителни добавки срещу стрес

5 хранителни добавки срещу стреса

За по-спокоен ден

А сред най-сериозните доказани странични ефекти е образуването на камъни в бъбреците. И това се случва, когато тялото усети повишаване на калция. Максималната доза от него е около 2100 милиграма на ден, уточняват от Eat This, Not That!.