Чували сме много за орехите и ползите от тях, но най-известната е, че са полезни за мозъка, защото имат форма, подобна на неговата.

Орехите, бадемите, лешниците, кашуто и начинът, по който да извлечем всичките им полезни свойства

Как ядките стават наистина полезни

Струва си да го правим

Освен това орехите са богати на различни полезни вещества и със сигурност се нареждат сред ядките, които е добре да консумираме често. Още един довод в подкрепа на тази препоръка идва от ново изследване на учени от Hospital Clínic de Barcelona.

Те провеждат научен експеримент с 628 възрастни, като половината от тях консумират ежедневно малко количество орехи (около половин кафена чаша), а другите не по правят. По този начин се установява, че редовната консумация на тези ядки намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, а нивата на холестерола - с до 8.5%.

Снимка 499879

Източник: iStock

След две години клинично наблюдение също така се установява, че тези, които ядат орехи, имат и умерено намаляване на нивата на т. нар. липопротеини с ниска плътност (LDL). Те са известни и като "лош" холестерол и са предпоставка за инсулт и сърдечни заболявания. А орехите не само намаляват техния брой в кръвта, но и подобряват качеството им.

Има и една интересна подробност - промените в LDL частиците се различават спрямо пола на участниците в изследването. При мъжете средното намаление е 7.9%, докато при жените е едва 2.6%, предава Daily Mail.

Снимка 545121

Източник: iStock

Според учените, този положителен ефект се дължи най-вече на омега-3 мастните киселини в състава на орехите, които имат доказан положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. 

Малините, холестеролът, метаболизмът и в кои други случаи могат да ни бъдат полезни

Защо малините са толкова ценни за здравето

Сега е моментът да ги включим в менюто

И въпреки че понижаването на нивата на "лошия" холестерол не е толкова значително, със сигурност редовната консумация на орехи e един добър навик за здраво сърце и кръвоносна система, който е лесен за изпълнение и ни носи още редица ползи за здравето.