Боровинките не само са вкусни, но и се смятат за нещо като суперхрана. Е, това всъщност е само маркетингов термин, но истината е, че са пълни с микронутриенти като витамини и минерали. Те също така съдържат куп съединения с антиоксидантна активност, като някои учени смятат, че придават ползи за здравето на хората, които ги хапват.

Коктейл с джин, тоник и боровинки и рецептата, с която да си го приготвим

Най-летният джин с тоник коктейл

С плодовата свежест на боровинките

Обработката на храни обаче понякога може да промени хранителните им свойства и изследователи от университета в Кордоба се опитват да проучат дали същото може да се каже за виното от боровинки - особено при различни условия.

Екипът използва боровинки, набрани от Уелва в Южна Испания, като ги смачква и ги добавя към захарен разтвор, за да направи общо осем литра боровинков сок, към който добавя малко мая. Сокът е анализиран за концентрацията на антиоксидантните съединения в него - а именно антоцианини, флавоноли, флаван-3-оли, танини, витамин С и цялостната антиоксидантна активност.

Снимка 665780

Източник: iStock

След това сокът се разделя в равни количества в осем различни колби, които се разделят на две групи: една група от четири, които отиват във водна баня при 17°C, а другите четири - при 21°C. Във всяка от водните бани две от колбите са оставени само частично да ферментират, правейки сладко вино, докато другите две завършват ферментацията, получавайки сухо вино.

Антиоксиданти, витамин С, фибри, проантоцианидини, червени боровинки и ползите за здравето ни

Колко полезни са червените боровинки

Подсказваме - много

Вземайки малко количество вино от всяка от колбите, екипът анализира концентрациите на антиоксиданти и активността в пробите от вино и сравнява това, което открива с оригиналния сок, разяснява IFL Science.

Снимка 665782

Източник: iStock

Резултатите разкриват, че виното от боровинки успява да запази някои от потенциалните предимства на плодовете - всички произведени вина, независимо от разликите в температурата или времето на ферментация, показват по-висока антиоксидантна активност от оригиналния сок от боровинки.

Като се има предвид това, изглежда, че различните условия имат някакъв ефект върху концентрацията на различните антиоксидантни съединения. Например, по-дългите времена на ферментация водят до по-ниски концентрации на антоцианини, флавоноли и танини, въпреки че нивата на флаван-3-ол действително се увеличават с времето.

Снимка 665781

Източник: iStock

Температурата също изглежда има някаква разлика, като виното, държано при по-висока температура, съдържа приблизително наполовина по-малко витамин С от виното, ферментирало при по-ниска температура.

Проучването заключава, че "боровинките за производство на вино максимизират ползите от плодовете, но температурата и времето на ферментация значително влияят върху техния състав".

Как се прави вино от вулканична пепел - на Лансароте знаят отлично

Как се прави вино от вулканична пепел - на Лансароте знаят отлично

Гениалните вина, родени от черни вулканични кратери

Това, което те не споменават, е дали виното има добър вкус. или не, но все пак вкусът не е от чак такова голямо значение, колкото е антиоксидантната активност.