На всеки се е случвало - вадим тапата от бутилката вино и тя се къса. Корк навсякъде. Виното е съсипано, настроението - също. Но, изненадващо, не тапата е виновна. Най-често причината е в начина, по който сме съхранявали бутилката.
Истината? Виното трябва да "целува" тапата. Според винения експерт Ейдриън Смит, ако искаме да запазим напитката в перфектна форма, бутилката трябва да лежи, не да стои. Виното трябва постоянно да бъде в контакт с корка, за да не изсъхва и става ронлив.
Виненият критик Джоана Саймън е категорична: вертикално съхранение = суха тапа = парченца корк във виното. А никой не иска това, нали?

Източник: iStock
Ето и няколко прости правила за винено спокойствие:
- Съхраняваме бутилките хоризонтално - не е просто за украса.
- Използваме гладък, заоблен тирбушон, а не остър и скосен ръб.
- Ако нямаме подходяща стойка или хладилник за съхранение на вино, тогава се ориентираме към бутилки с винт, не с корк.
- И най-лесното (и приятно): не отлагаме отварянето - животът е кратък, а виното заслужава внимание, пише Wine Enthusiast.