Част от признаците за хронично възпаление в тялото са чувството на умора, болките в ставите, хормоналния дисбаланс и проблемите с червата. А храните и напитките, които консумираме, може да окажат или негативно, или благоприятно въздействие.

3 подправки, които могат да ни предпазят от деменция

3 подправки, които могат да ни предпазят от деменция

Особено полезни срещу заболявания, които се появяват с напредване на възрастта

При леко възпаление не е необходимо да бъдат променени изцяло диетата и начина на живот. Но е полезно да знаем какво може да облекчи симптомите, които създават дискомфорт. Ето общо пет храни, подправки и напитка, които действат противовъзпалително и облекчават подуването на корема, умората и болките в ставите.

Куркума

Куркумата е известна с полезните си свойства, благодарение на куркумина - активното ѝ съединение.

Снимка 482431

Източник: iStock

Тази подправка има силни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. Според изследвания куркуминът може значително да намали маркерите за възпаление - CRP и TNF-alpha.

Джинджифил

Джинджифилът не само облекчава гаденето, но е и силно противовъзпалително средство с доказани ползи при редица хронични състояния.

Снимка 399003

Източник: iStock

Той действа благоприятно при стрес в тялото, подсилва имунната система и помага за справяне с възпалението, докато същевременно облекчава свързаните с него симптоми, като болки в ставите, подуване на корема и умора.

Чиа

Около 20% от семената от чиа се състоят от протеини. А някои от тези протеини могат да помогнат за намаляване на възпалението в организма, след като са усвоени. Те успокояват възпалителната реакция на имунната система и предпазват клетките от оксидативен стрес.

Снимка 564010

Източник: iStock

Доказано е също така, че някои съединения в семената от чиа понижават нивата на вредни възпалителни маркери. И не на последно място, те са богати на фибри и омега-3 мастни киселини, които подпомагат храносмилането, балансират кръвната захар и намаляват цялостното възпаление.

Сладки картофи

Антиоксидантните и противовъзпалителни ефекти на сладките картофи се дължат на полифенолите.

Снимка 505724

Източник: iStock

Освен това този зеленчук е чудесен източник на фибри и сложни въглехидрати, които поддържат хормоналния баланс и балансират кръвната захар. А това е особено важно за жените по време на лутеалната фаза на менструалния цикъл, когато чувството за умора може да е по-засилено.

Мазнините за готвене, които може да повишат риска от рак

Мазнините за готвене, които може да повишат риска от рак

Ето какво показва ново проучване

Зелен чай

На полифеноли - естествените растителни съединения, които помагат в борбата с възпаленията, е богат и зеления чай.

Снимка 461457

Източник: GettyImages

По-специално катехините действат като мощен антиоксидант, който подпомага борбата със свободните радикали, намалява стреса върху клетките и поддържа естественото детоксикиращи функции на тялото, пише Eat This, Not That.