Червените боровинки могат да бъдат вкусни както на сок, но има доста добри причини по-често да ги ядем цели, отколкото да ги пием на сок.

Боровинки, краставици, яйца и храните, които можем да ядем по много, без да напълняваме

Храните, които да ядем на воля, без да пълнеем

И за най-големите лакомници

Макар и да са смятани за не толкова полезни в сравнение с останалите плодове, червените боровинки всъщност изобщо не са за подценяване. Те са богати на много ценни хранителни вещества - антиоксиданти, витамин С и фибри, всички от които имат много ползи за здравето.

Вероятно най-ценните хранителни вещества, открити в червените боровинки, са антиоксидантите и растителните съединения. И тъй като те се съдържат най-вече в обвивката на тези малки плодчета, по-полезно е за нас да ги ядем цели, вместо да ги пием на сок.

Снимка 594270

Източник: iStock

Благодарение на антиоксидантите в червените боровинки можем да се погрижим цялостно за здравето си. Добрите новини са, че антиоксидантите стабилизират вредните свободни радикали в тялото.

Проантоцианидините в червените боровинки предотвратяват и инфекции на пикочните пътища. Те също така спомагат за намаляване на риска от прикрепване на бактерията H. pylori към стомашната лигавица, което от своя страна може да намали риска от рак на стомаха. Ползите от яденето на червени боровинки обаче не свършват дотук.

Мухлясали плодове, има ли повод за притеснение, ако изядем развален плод и какви симптоми може да усетим

Притеснително ли е, ако изядем развален плод

Симптомите, които може да усетим

Малките червени плодчета са полезни и за сърцето ни. Чрез проучване е установено, че екстрактът от червена боровинка е благоприятен за холестерола в кръвта при хора с диабет тип 2. Според друго проучване пък при хора, които консумират нискокалоричен сок от червена боровинка ежедневно, се наблюдават подобрени показатели за здравето на сърцето, пише Eat This, Not That.