Идеята за диета, базирана само на продукти от растителен произход, набира все по-голяма популярност. И не говорим само за фанатизираните вегани, които са настроени войнствено срещу всички, които си похапват месо.

Мнозина смятат отхвърлянето на всички животински продукти от ежедневното си меню за здравословен избор. Но той води след себе си редица негативи за организма, оказва се - и за мозъка.

Консултанти по здравословно хранене повдигат една тема, за която не се говори достатъчно. Тя е свързана с дефицита на едно не толкова популярно вещество - холин, който е налице при продължително спазване на веган режим.

Снимка 440693

Източник: iStock

Холинът е важен за мозъчната дейност, като поддържа паметта и концентрацията. Той спада към витамините от В комплект и е от съществено значение за бременните жени. Смята се, че недостигът на това вещество води до сериозни мозъчни аномалии.

Според специалисти, веган диетата ни лишава от обичайните количества холин, който се приемат чрез храната - предимно с месото, рибата, яйцата и млечните продукти.

Снимка 440694

Източник: iStock

А ефектът от този недостиг се усеща не само от конкретния човек, но и от бъдещото поколение. Ако жените в детеродна възраст масово изхвърлят храните, богати на хлорин, от менюто си, това ще доведе до следващо поколение с по-нисък процент на интелигентност и по-висок шанс за мозъчни малформации, пише Daily Mail.

Ариана Гранде, Майли Сайръс, Лиъм Хемсуърт - някои от звездите, които избраха веган диетата

Звездите, които избраха веган диетата

От суета или по морални причини

Това, което специалистите препоръчват на дамите, които искат да спазват стриктно веган режима си, е да приемат холин като хранителна добавка. Същата препоръка важи и за останалите хранителни вещества, които е трудно да се набавят без консумацията на месо и животински продукти.