Покрай пандемията мнозина от нас първо изпадаме в паника, щом усетим болки в гърлото или други симптоми на неразположение. И веднага хукваме към аптеката от притеснение.

Мед, нигела (черен кимион) и доколко ефикасни са те в борбата с коронавируса

Помагат ли медът и нигелата срещу коронавируса

Какво установиха учените

Но не бива тотално да забравяме за някои стари и изпитани методи на домашно лечение, които също успокояват възпалението без помощта на лекарства.

За меда всички знаем и обикновено първо към него посягаме, но има и други любими храни и продукти, които също са доста полезни.

Болки в гърлото, гаргара, имунитет и няколко бързи трика, които да изпробваме

Бързи трикове при болящо гърло

Преди да стигнем до антибиотик

Бульон

Ако гърлото ни не е много зачервено, бульонът би свършил чудесна работа. Винаги можем да си приготвим една топла антибактериална супа - трябват ни пресни зеленчуци, чесън, куркума и джинджифил. Даже ще облекчи и носа ни, в случай че е запушен.

Плодов сладолед

Горещите храни и напитки не се препоръчват в моментите, когато едва преглъщаме от болка. Тогава наблягаме на нещо по-студено, направо ледено и забравяме за изкуствени подсладители и добавена захар.

Снимка 518284

Източник: iStock

За целта взимаме блендера и забъркваме пресни плодове, пресен спанак и настърган джинджифил. От получената смес се получава и чудесен домашен сладолед.

Чесън

Чесънът съдържа веществото алицин, което е прочуто със своите противовъзпалителни свойства и убива бактериите. И като цяло - помага против настинка. Не е нужно да го хапваме отделно, и настърган в бульона ще ни подейства.

Снимка 518283

Източник: iStock

Смутита

Вместо да взимаме витамини от аптеката, по-добре да си забъркаме смути от пресни плодове, овесени ядки, пресен джинджифил, щипка куркума, мляко на водна или растителна основа и кубчета лед.

Снимка 518285

Източник: iStock

Пак ще си набавим нужното количество витамини и минерали, за да се справим с възпаленото гърло.

Чай

За ползите от чая всички сме чували, но не всеки вид помага при проблеми с гърлото. Най-богати на успокояващи или противовъзпалителни вещества са напитките с джинджифил, канела, мента, лайка, градински чай, женско биле или розмарин.

Снимка 518286

Източник: iStock

Овесени ядки

Овесените ядки са щедри на антиоксиданти, цинк и магнезий. Освен това се комбинират лесно с още куп други полезни продукти като мед, канела и джинджифил.

Лимон, сол, черен пипер срещу гадене, грип, афти и други неканени гости

Вълшебното трио: лимон, сол и черен пипер

Неочаквано добра комбинация за здравето

Подправки

Куркума, джинджифил и канела е звездната тройка от първи приятели на нашето гърло. Добре е да се запасим предварително, после е лесно. Само ги добавяме към храната или напитката, които са ни най-вкусни, когато усетим възпалението, съветват от Tips and Tricks.