Покрай пандемията мнозина от нас първо изпадаме в паника, щом усетим болки в гърлото или други симптоми на неразположение. И веднага хукваме към аптеката от притеснение.
Но не бива тотално да забравяме за някои стари и изпитани методи на домашно лечение, които също успокояват възпалението без помощта на лекарства.
За меда всички знаем и обикновено първо към него посягаме, но има и други любими храни и продукти, които също са доста полезни.
Бульон
Ако гърлото ни не е много зачервено, бульонът би свършил чудесна работа. Винаги можем да си приготвим една топла антибактериална супа - трябват ни пресни зеленчуци, чесън, куркума и джинджифил. Даже ще облекчи и носа ни, в случай че е запушен.
Плодов сладолед
Горещите храни и напитки не се препоръчват в моментите, когато едва преглъщаме от болка. Тогава наблягаме на нещо по-студено, направо ледено и забравяме за изкуствени подсладители и добавена захар.
Източник: iStock
За целта взимаме блендера и забъркваме пресни плодове, пресен спанак и настърган джинджифил. От получената смес се получава и чудесен домашен сладолед.
Чесън
Чесънът съдържа веществото алицин, което е прочуто със своите противовъзпалителни свойства и убива бактериите. И като цяло - помага против настинка. Не е нужно да го хапваме отделно, и настърган в бульона ще ни подейства.
Източник: iStock
Смутита
Вместо да взимаме витамини от аптеката, по-добре да си забъркаме смути от пресни плодове, овесени ядки, пресен джинджифил, щипка куркума, мляко на водна или растителна основа и кубчета лед.
Източник: iStock
Пак ще си набавим нужното количество витамини и минерали, за да се справим с възпаленото гърло.
Чай
За ползите от чая всички сме чували, но не всеки вид помага при проблеми с гърлото. Най-богати на успокояващи или противовъзпалителни вещества са напитките с джинджифил, канела, мента, лайка, градински чай, женско биле или розмарин.
Източник: iStock
Овесени ядки
Овесените ядки са щедри на антиоксиданти, цинк и магнезий. Освен това се комбинират лесно с още куп други полезни продукти като мед, канела и джинджифил.
Подправки
Куркума, джинджифил и канела е звездната тройка от първи приятели на нашето гърло. Добре е да се запасим предварително, после е лесно. Само ги добавяме към храната или напитката, които са ни най-вкусни, когато усетим възпалението, съветват от Tips and Tricks.