Обикновено използваме черния пипер, солта и лимона поотделно, но се оказа, че съберем ли ги заедно, се получава неочаквано добра комбинация срещу куп проблеми със здравето.

Най-здравословните хранителни комбинации

Най-здравословните хранителни комбинации

Храните, които винаги да ядем заедно

Лимоновият сок се използва в традиционната медицина като потогенно (кара ни да се потим повече, но не защото е кисел) и диуретично средство, в различни гаргари, лосиони и тоник.

Солта пък е незаменима за тялото, точно както водата и кислородът. Стига да не прекаляваме обаче, в противен случай само ще стресираме сърцето.

Снимка 511855

Източник: iStock

Черният пипер също заема почетно място сред традиционните лекарства. Ето защо въобще не се изненадахме, че в компанията на останалите двама, правят чудеса от храброст за здравето ни.

Възпалено гърло

Вместо да пръскаме спрейове от аптеката, най-добре да си приготвим домашна гаргара, за да приключим по-бързо и по-безвредно с болките в гърлото.

Снимка 511856

Източник: iStock

Взимаме една чаша с топла вода и добавяме 1 супена лъжица пресен лимонов сок, половин чаена лъжичка черен пипер и чаена лъжичка сол. И започваме.

Камъни в жлъчката

Тройката действа и срещу втвърдените отлагания от храносмилателните сокове, които се събират в жлъчния мехур. Ето го и уравнението за вълшебната смес: чаша с топла вода + 3 части зехтин + 1 част лимон + 1 част черен пипер.

По-опитните с това упражнение предупреждават, че може леко да усетим раздвижването на камъните в жлъчката.

Афти

Тези болезнени рани често са знак за слаба имунна система, но и за тях си има лек от кухнята, буквално. Разтваряме една супена лъжица хималайска сол в топла вода и пием три пъти на ден. Ефектът е почти мигновен.

Напълняване

В случай че килограмите ни идват в повече, особено след празниците, е нужно само да забъркаме: 1/4 чаена лъжичка смлян черен пипер, 2 супени лъжици лимонов сок и 1 супена лъжица мед в чаша вода. Идеята е да го правим сутрин на гладно. Започваме още на 1 януари!

Снимка 511857

Източник: iStock

Гадене

Черният пипер успокоява разстроен стомах, а лимонът спира гаденето. За да получим желания ефект от тази светска двойка, трябва да ги съберем в следното съотношение - 1 супена лъжица лимонов сок и 1 чаена лъжичка черен пипер в голяма чаша с топла вода. Пием бавно и на малки глътки.

Простуда и грип

За ползите от киселия ни приятел, повалят ли ни грип или настинка, всеки е чувал. Въпросът е как точно да извлечем максимална полза от отношенията ни с него.

Сезонът на грипа и годината на коронавируса - съвети как да се предпазим през студените месеци

Как да се предпазим през студените месеци, сезона на грипа и годината на коронавируса

В чаша с преварена вода изсипваме сока от половин лимоновия лимон и ето тук идва тънкият момент - добре накисваме и семките, кората и другите твърди частици. Оставяме ги да престоят 10 минути, минаваме с цедката и сме готови с нужната за деня доза. И така всеки ден, докато не се възстановим напълно, съветват ни от Tips and Tricks.