Петък е. Офисът го е налегнала онази лятна меланхолия, която кара всичките му обитатели да зарежат екселските таблици и със завист да се заровят в социалните профили на свои познати, които са някъде на плажа. Не е хуманно да ни карат лятото да работим, мислим си.

Тестовият MINI Countryman Cooper SD също чака да свърши работния ден, за да го покараме през почивните дни. И този път ли ще трябва да се самозалъгваме, че Говедарци е по-хубаво от Градина? Ами не, не е. По-близо е - факт, но нищо не може да се сравни с онзи солен и влажен мирис на море. Решихме го. Тръгваме си от офиса по-рано. И без това екселските таблици стоят в затворени табове от сутринта.

Хвърляме раниците с минималистичното им съдържание в багажника и тръгваме с идеята да изпреварим трафика. Далеч сме от мисълта, че сме единствените, успели да се измъкнат по-рано от офиса с надеждата да прекарат един хубав морски уикенд. В даден момент успяваме да стъпим на магистралата и започваме да мечтаем какво ще правим, когато стигнем. Този уикенд ще го изкараме мързеливо.

Снимка 436690

Източник: lifestyle.bg

Били сме на къмпинг Градина десетки пъти. На палатка, на каравана, даже и на пясъка сме спали, но този път ще бъде различно. Чухме за едни нови луксозни бунгала, които са отворени от този сезон. Ще пробваме тях. Дано има места. Звъним по телефона. Късметът е с нас, има едно свободно, запазваме го. Отдъхваме си, музиката е усилена, автопилотът на колата е настроен на 139 км/ч (кого лъжем?). Три часа и половина, и сме там.

Градина е очевидният и разумен избор за бърза уикенд почивка в нашия случай. По-близо е от всички останали къмпинги, считано от София, плажът е широк и дълъг, заливът е красив, пясъкът е ситен, а и има разнообразие.

Условно, можем да го разделим на две - класически къмпинг с бунгала, заведения за хранене, парцели, на които може да разположат кемпер или каравана, както и по-дива част, където може да се купонясва, да се спи на палатка, на пясъка, в хамак или където ни скимне.

Снимка 436664

Източник: lifestyle.bg

Хубавото на Градина е, че е многообразна. Подходяща е както за млади, диви и непокорни души, така и за по-улегнали, семейни хора, които ценят своето спокойствие и близостта с природата. А и няма хотел, който да ни даде това, което само един къмпинг може - свободата.

Не бяхме идвали от две години, но много неща не са както ги помним. Главният вход на къмпинга е променен, вече е по-приветлив. Виждаме надпис "Рецепция", където ни посрещат като гости на хотел, дават ни ключа към бунгалото и магнитна карта, с която можем да преодолеем бариерата и да спрем в близост до новия си дом за идните два дни.

Оказва се, че бунгалото ни е на самия пясък - има си веранда, барбекю, кухненски бокс, малка всекидневна, спалня на горно ниво, самостоятелна тоалетна и баня. Ново ниво български къмпинг. Истината е, че когато човек отскача инцидентно до морето за няколко дни, често не си струва разправията и организацията по палаткуването. Тя обикновено е свързана със солидна подготовка, доста багаж, подбиране на правилното място. При бунгалата всичко те чака на място, а ти си гост, като същевременно се възползваш от всички останали предимства на един къмпинг.

Снимка 436555

Източник: Lifestyle.bg

С изненада забелязваме, че бунгалата не са единствената новост на Градина през този сезон. Има изцяло ремонтирани бани и тоалетни, които са на разположение на къмпингуващите с каравана или палатка, има и по-добра организация на парцелите, така че от всяка каравана да се вижда поне малко море, независимо дали е на втора, или трета линия.

Едно голямо узо, ако обичате

Време е за вечеря. Съвсем целенасочено отиваме в едно добре познато заведение, чието име не помним. Намира се вдясно от централния вход и предлага чудесни пици. Вече сме в морски режим. Ризата е леко разкопчана, панталоните са къси, кецовете са отстъпили място на джапанки. Тук културата е такава. Свобода за тялото и свобода за ума. "Едно узо, ако обичате. Голямо."

Снимка 436689

Източник: lifestyle.bg

Сутрин в къмпинга има друг обичай. Поздравяваш всеки, когото срещнеш на път за пекарната. Тук тя носи прозаичното име "Bakery" и там човек се снабдява с всичко необходимо, за да му започне деня по същество. Стандартна баничка или мекица, а защо не и палачинка с плодове. И кафе, задължително.

Снимка 436559

Източник: Lifestyle.bg

Вече няколко пъти споменаваме за нашия мързел, а тук той се прояви допълнително. Не съобразихме да си вземем кафе, за да си направим в бунгалото, където имаме лична кафе машина.

Снимка 436672

Източник: lifestyle.bg

Следва бърз разбор на вечерта на частната ни веранда, но тя не трае дълго, защото на около 30 метра зад една дюна се чува характерният плясък на вълните. Отиваме да ги видим, лягаме на пясъка под чадъра - уж за малко. И времето спира. Ето затова беше целият този зор. За това си мечтаехме вчера в късния следобед в офиса.

Снимка 436554

Източник: Lifestyle.bg

А хората сме странни създания. Както на всички, и на нас ни се е случвало вътрешно да измрънкаме, когато навън вали, а когато два дни по-късно грее слънце, отново вътрешният ни глас да изнедоволства, че този път е много топло. Същото е и когато човек е на плажа. В един момент му дотяга. Хубавото в случая е, че съвсем наблизо се намираше нашия пристан, добре охладен от климатик.

Снимка 436669

Източник: lifestyle.bg

Красотата на това да нямаш всичко

Да си на къмпинг означава да намираш красотата в това да нямаш всички удобства, с които си свикнал.

Снимка 436671

Източник: lifestyle.bg

Би било лицемерно да се гордеем с горното твърдение през този уикенд, но все пак се сещаме за него и решаваме да отидем до близкия магазин да си напазаруваме нещо за вечеря. Ще си я приготвим сами.

Бързо в полезрението ни попадат две свежи ципури. За съжаление, през лятото българското Черноморие не предлага много риба, затова залагаме на гръцката продукция. Чувалче въглища, малко картофи, алуминиево фолио за задушаване и зеленчуци за салата. Там някъде намира място и бутилка узо, защото се познаваме. Хвърляме всичко това в багажника на нашия Countryman и обратно "вкъщи".

Снимка 436688

Източник: lifestyle.bg

Изведнъж става малко неудобно. Съседите ни по бунгала изведнъж стават любопитни какво се случва на нашата веранда. Долавя се и малко завист, че сме се сетили преди тях. Все пак ни поздравяват за избора.

Преди години един приятел беше казал: "Никога не се карай със съседа си по каравана. Не знаеш кога ще ти свърши солта или дали не си си забравил ножа в София." В тази връзка, настроението е приятелско, сутрин се поздравяваме, вечер се поздравяваме, на плажа си кимаме, а дори не си знаем имената.

Снимка 436564

Източник: Lifestyle.bg

Идва и неделя. За съжаление нашият къмпингарски флирт приключва. Дори мекицата с пудра захар трудно се справя със задачата да ни отвлече от неприятното чувство, че след няколко часа трябва да тръгваме. Бърз плаж, тениските обратно в раницата, а тя обратно в MINI-то. Казваме си "чао" с рецепционистката, връщайки й ключа от бунгалото. Така е на къмпинга. Всички са приятели, а и знаем, че ще се върнем, така че е излишно да се сбогуваме.

Къмпинг Градина се намира на плажа между Черноморец и Созопол.

Тестовият автомобил MINI Countryman Cooper SD е предоставен от М Кар София.