Благодарение на учените, които събират и анализират огромни количества данни, ние знаем много за тренировките и колко са полезни за нашето здраве.

Знаем неща като оптималното време на деня за упражнения, колко често трябва да тренираме и към каква интензивност трябва да се стремим. Много от тях са само препоръки, разбира се, но те се основават на обобщени данни, записани от хиляди участници, показващи какво "работи" най-добре за повечето хора - и от много различни гледни точки.

В ново международно проучване изследователите анализират данни за общественото здраве на над 350 хиляди души в САЩ, събрани чрез Националното проучване за здравни интервюта (NHIS) между 1997 и 2013 г.

Йога, пилатес, ползите от тях за здравето и кой спорт да изберем според целите си

Кой е спортът, който е време да започнем

Тренировки с много ползи за здравето

Преглеждайки данните, екипът - ръководен от Маурисио дос Сантос, изследовател по физиология на упражненията от Федералния университет на Сао Пауло в Бразилия, си поставя един важен въпрос.

Снимка 580579

Източник: iStock

А именно, при условие че правим достатъчно упражнения, за да постигнем препоръчителните нива на физическа активност всяка седмица, има ли значение дали правим упражненията само в една или две сесии, или е по-добре да разпределите физическа активност в три или повече редовни сесии през седмицата.

Понастоящем насоките на Световната здравна организация (СЗО) от 2020 г. относно физическата активност и заседналото поведение предвиждат, че възрастните трябва да извършват 150-300 минути физическа активност с умерена интензивност всяка седмица или 75-150 минути упражнения с висока интензивност всяка седмица.

Силовите тренировки и проучването, с което се доказва ефектът им за по-доброто качество на съня ни

Защо да започнем силови тренировки

И каква е връзката им с по-добрия сън

Въпреки че преди това проучванията са разглеждали ползите за здравето от това да спортуваме например само през уикенда, остава неясно как правенето на само една или две сесии упражнения седмично се сравнява с правенето на по-чести сесии на физическа активност, по-специално по отношение на намаляване на риска от смъртност. Благодарение на Сантос и екипът му, сега имаме по-ясен отговор.

Снимка 580580

Източник: iStock

След сравняване на хора, които са предприели препоръчаното ниво на умерена до интензивна физическа активност всяка седмица, изследователите откриват много малка разлика между тези които спортуват активно през уикенда и участниците, които спортуват по-редовно, по отношение на намаления риск от смъртност. 

Reebok Nano X, Adidas Powerlift 4, Nike Metcon 7 - три модела маратонки за тренировки в зала

Царете на тренировките в зала

3 модела маратонки, с които ще тренираме по-добре в зала

"В сравнение с физически неактивните участници, коефициентите на риск за смъртност от всякаква причина са 0.92 за спортуващите активно през уикенда и 0.85 за редовно активните участници", пишат изследователите. 

Най-важният извод - вместо да се тревожим колко често или кога трябва да тренираме, е да се уверим, че се опитваме да достигнем препоръчителните нива на активност всяка седмица, защото тогава най-ясно може да се види благотворният ефект от упражненията.

Снимка 580578

Източник: iStock

Положителната страна е, че констатациите тук включват огромна база данни на хора, наблюдавани за дълъг период от време, което може да ни даде значителна степен на доверие в докладваната статистика.

В крайна сметка резултатите потвърждават до голяма степен това, което вече знаем: упражненията са полезни за здравето ни и ни помгат да живеем по-дълго. Нещо повече, достатъчно е да можем да отделим време през уикендите и направим една или две високо интензивни тренировки, за да се радваме на по-продължителен живот, пишат от Science Alert.

Студен душ, тренировки, хидротерапия и още две ползи от охлаждането под душа

Още 2 доказани ползи от студения душ

Без да броим ползата за мускулите

"За хората с по-малко възможности за ежедневна или редовна физическа активност през работната седмица тези открития са важни", заключват изследователите.