Йогата и пилатеса са сред най-популярните и любими тренировки за мнозина. Високо ефективни са, а в същото време не изискват силно натоварване. Освен това спокойно може да се практикуват у дома, в залата, дори и навън, сред природата.

Йога, редовното й практикуване и какви са ползите за тялото и ума

Как йога променя тялото и ума

Много повече от тренировка

А в случай че имаме колебания дали да започнем с йога или пилатес и се чудим кое е по-подходящо от двете за нас, трябва да имаме предвид какви са целите ни. Освен това, за да си помогнем при избора, добре е да знаем и предимствата и на двата спорта.

И веднага даваме насоки, като започваме  първо с йогата. Тя ни помага да осъзнаем и контролираме тялото си, неговата сила, да овладеем баланса, гъвкавостта и подвижността си. Още повече, че според проведени изследвания тренировките помагат и при болки в гърба, облекчават също артрит.

Снимка 571894

Източник: iStock

Често йога се препоръчва и на хора, страдащи от депресия и тревожност. И за това има доказано добра причина. Практикувайки я редовно, можем да запазим доброто функциониране на мозъка си, а и да намалим възпаленията в тялото.

Предимство на пилатеса пък е, че раздвижва всичките ни мускули. Помага да балансираме и подсилим тялото си, както и да подобрим гъвкавостта. Този спорт включва упражнения, оказващи особено благоприятно влияние върху гръбначни изкривявания и влошена стойка.

Снимка 571893

Източник: iStock

А в случай че искаме и да свалим няколко излишно натрупани килограма, то това е още една добра причина да започнем именно с пилатес.

Тренировките се фокусират основно върху издръжливостта на мускулите. Ако се стремим към по-предизвикателни упражнения, няма нужда да се колебаем - пилатесът е съвсем подходящ избор за нас.

Бокс, йога, пилатес и кой е най-подходящият спорт за нас

Кой е най-подходящият спорт за нас

Какво да тренираме според това каква натура сме

С йогата пък е по-препоръчително да се захванат онези сред нас, които предпочитат по-леки тренировки, с които да поддържат гъвкавостта си, но и да отпуснат съзнанието, пише Women's Health.