Пържените яйца са една от тези храни, които макар и семпли, са достатъчно вкусни сами по себе си и не се нуждаят непременно от много подправки. Разбира се, класическите сол и черен пипер са абсолютно задължителни, но ако обичаме да експериментираме с по-смели вкусови комбинации, може да добавим сосове или салца например.

Какво се случва с тялото ни, ако ядем по едно яйце всеки ден

Какво се случва с тялото ни, ако ядем по едно яйце всеки ден

Струва си да се опита

Освен тях обаче има и друга съставка, която се оказва изненадващо подходяща за приготвянето на яйца. И това е оцетът. Макар и да не е първият избор, към който биха посегнали мнозина, той всъщност наистина може да направи пържените яйца още по-вкусни.

Комбинацията сработва добре, тъй като киселинността на оцета добавя вкус, но и балансира по-богатите на мазнини жълтъци. Единият вариант да приготвим пържените яйца с оцет, е като сипем малко количество от него в мазнината от тигана и го редуцираме в сос. Другият вариант, по-подходящ за тези, на които им допада киселинността на оцета, е просто да го добавят директно към яйцата, след като са вече сготвени.

Снимка 736636

Източник: iStock

Колкото до това кой вид оцет е най-подходящ за съчетаване с яйцата, виненият е винаги сигурен избор. Можем да използваме бял винен оцет за по-фин вкус или пък червен винен оцет за по-силен вкус. Но освен тях, балсамовият оцет също се съчетава чудесно с яйца. А ако в хладилника ни се намира буркан с кисели краставички, останалият сок също може да бъде чудесно допълнение към пържените яйца.

В случай че пък търсим вдъхновение за цяло ястие, което можем да приготвим с яйца, салатата е един прекрасен вариант. Благодарение на яйцата ще се получи засищаща, а зелените зеленчуци ще допринесат за свежестта.

Как да готвим яйца, без да губим полезните им качества

Как да готвим яйца, без да губим полезните им качества

При варене, поширане и пържене

Рецептата на TimeOut включва воден крес, но рукола, айсберг, салата романа и дори спанак са също подходящи. Ако пък заложим на маруля фризе и бекон, получаваме класическата френска салата "Лионез". Тя обикновено се прави с поширани яйца, но няма причина да не се получи и с пържени.