Есента е сезонът, в който обикновено започваме да се отпускаме след лишенията цяло лято, на които сме се подлагали само и само да изглеждаме секси на плажа. Сега най-вероятно си позволяваме да си похапваме повечко и по-вредни храни. Когато ядем повече сезонни плодове и зеленчуци обаче можем да запазим добър баланс в храненето си и така да поддържаме формата, която сме извайвали през топлите месеци.

Картофи и кой е най-здравословния начин, по който да си ги приготвяме, така че да не пълнеем от яденето им

Как да ядем картофи на воля, без да пълнеем

Има и здравословен, и вкусен начин

Ето кои са храните, на които тъкмо есента им е сезон и които може да хапваме на воля - най-добре повече от тях и по-малко от пакетираните им "врагове".

Тиква

Снимка 588248

Източник: iStock

В нея се съдържат фибри, но и още много други полезни хранителни вещества. Това, което прави тиквата перфектна храна, с която да поддържаме здравословно тегло, е фактът, че е по-нискокалоричната алтернатива на другите въглехидрати. Най-много ни се услажда да я хапваме печена - и то без дори да ѝ добавяме мед или захар.

Ябълки

Снимка 588249

Източник: iStock

Те също са богати на фибри, а и имат и естествена сладост. Благодарение именно на фибрите, съдържащи се в ябълките, се засищаме по-бързо и оставаме сити за по-дълго време. Така, изяждайки по една ябълка, през деня неусетно ще контролираме по-добре порциите си.

Овесена каша

Снимка 588250

Източник: iStock

В нея отново има фибри, разбира се. Освен тях обаче множеството полезни хранителни вещества, в съчетание с пребиотичните свойства, правят овесената каша една от най-добрите есенни храни за контролиране на теглото.

Диетите, отслабването и защо е добре да редуваме различни хранителни режими

Защо е добре да редуваме диетите

И така ще отслабнем, доказано е

Най-подходящо е да си я приготвяме сутрин за закуска. Така ще започнем деня си с повече енергия, по-стабилна кръвна захар и ще подпомогнем функцията на сърцето и червата ни, пише Eat This, Not That.