В случай, че някой ни е казвал да избягваме картофите, когато искаме да свалим и някой друг килограм от теглото си, можем и да пренебрегнем съвета му. Оказва се, че няма причина да се лишаваме и от тях. Нужно е просто да обърнем внимание на начина, по който са приготвени.

Картофено пюре и три грешки, които да избегнем при приготвянето му

3 грешки при приготвянето на картофено пюре

И как да ги избегнем

Картофите всъщност са един доста универсален зеленчук, който може да се приготвя по различни начини. Да не говорим пък за множеството рецепти, в които е главен "заподозрян" и ястията, към които може да се добавя. Просто са твърде много, за да ги изброяваме сега. И освен тази добра новина, следва и още една. Този кореноплоден зеленчук е и особено полезен за организма ни. Но... тук има една малка уловка.

Картофите са полезни стига да внимаваме как ги ядем. Защото не всеки един начин, по който се приготвят те, е полезен. Най-здравословният за нас обаче, за щастие е и доста лесен и бърз за приготвяне. За да извлечем максимално от добрите качества на картофите и спокойно да си ги хапваме на воля без да пълнеем, е нужно само да ги изпечем, и то направо с кората. По този начин не приемаме допълнителни калории от мазнина, която иначе ни е необходима при пърженето им например.

Снимка 587489

Източник: iStock

А дори и да ни се струва странно да ги пъхнем във фурната с кората, това всъщност е доста добър съвет, защото именно в нея се съдържат допълнителни хранителни вещества. Една картофена кора например, около 58 грама, има 4.5 грама фибри и 332 милиграма калий. Това означава, че половината от общото съдържание на фибри в един среден картоф идва тъкмо от кората. Освен на много фибри и калий, този зеленчук е богат и на витамин C. И ако всичко това дотук не звучи като достатъчно основателна причина да си хапваме спокойно картофи, то има и още нещо, също убедително и заслужаващо да се спомене.

Снимка 587488

Източник: iStock

Картофите са нишестена храна, която също е добре да бъде част от храненето ни, тъй като е добър източник на въглехидрати. При всички случаи е за предпочитане пред ориза и пастата.

Картофите, експертите и кога този любим зеленчук е вреден за консумация

Безопасно ли е да се ядат покълнали картофи

Какво казват експертите по въпроса

Но за да спазваме наистина здравословен начин на хранене, е нужно да не прибавяме висококалорични сосове към картофите. Вместо масло и сметана, чудесна идея е да комбинираме картофите с боб например или пък малко настърган пармезан, пише Eat This, Not That.