Съществуват много видове диети. Някои са сравнително лесни за следване, а други - нечовешки непосилни за спазване. Добрата новина е, че вече спокойно можем да не търсим най-леката или най-перфектната. Защото според ново проучване не е нужно да се придържаме само към един вариант, за да отслабнем.

Кето диетата, епилепсията и болестите, които може да причини този хранителен режим

Колко опасна е кето диетата

Според учените - много

Независимо на какъв хранителен режим сме минали - с ограничаване на калориите, с ниско съдържание на въглехидрати/високо съдържание на мазнини или периодично гладуване, учените съветват да ги редуваме.

До този извод стигат специалистите след изследване, проведено сред 227 възрастни. Една част от тях редували различните диети, а другата следвала стриктно само една от гореизброените.

Снимка 545609

Източник: iStock

Резултатите показали, че онези, които се подложили само на един тип ограничения, са изгубили около 5% от телесното си тегло. Останалите, които минали през трите плана на хранене последователно, са отслабнали почти двойно, което се оказва и по-ефективният начин да влезем във форма.

"Придържането към една и съща диета може да бъде предизвикателство и често е причина хората да се отказват", казва доктор Ребека Кристенсен, водещият автор на проучването от Университета в Торонто. Затова е по-добре да променим начина си на хранене, вместо да капитулираме пред дългите и конкретни лишения.

Отслабването, Lose Weight Like Crazy Even If You Have a Crazy Life и няколко трика за силна воля

Как да успеем и при най-строгата диета

И на кои въпроси да си отговорим, за да успеем да отслабнем

Същият експерт подчертава, че участниците в изследването, които са свалили "само" 5% от излишните си килограми, все още изпитват редица плюсове за здравето. А причината е, че дори и едно такова скромно отслабване води до подобрения в кардиометаболичната функция, уточняват от Eat This, Not That!.