Всеки е наясно, че пълноценният и достатъчен като време сън е от изключителна важност за човека. Защото помага на мозъка да функционира правилно, поддържа доброто физическо състояние през целия ден и дори насърчава дълголетието. Но добрият сън е отговорен и за още едно нещо, за което може би не сме се замисляли. А именно, за здравето на очите.

Работата на компютър, правилото 20-20-20 и как да пазим очите си

Правилото, с което пазим очите си

Защото е наистина важно

Според скорошно ново проучване, публикувано в Stem Cell Reports, лишаването от сън може да наруши възстановяването на клетките в роговицата - или чистата предна повърхност на окото.

За целта на своето проучване, изследователите използват опитни мишки, чрез които се опитват да научат повече как влияе лишаването от сън върху очите. Екипът оценява поведението на мишките след два до десет дни с намалено време за спане.

Снимка 574663

Източник: iStock

След наблюденията, те установяват, че с времето стволовите клетки - основната "суровина на тялото" - започват "да се изчерпват", т.е. намаляват своето деление, което води до увеличаване на периода, необходим за възстановяване на роговицата на окото.

Изследователите продължават своите тестове още два месеца и забелязват, че лишаването от сън е довело до съществени промени в повърхността на роговицата - нещо, което съответно води до очен дискомфорт като сухота, болка, сърбеж и дори до хиперемия (зачервяване на конюнктивата по цялата и повърхност).

Снимка 574658

Източник: iStock

Заключенията са, че краткосрочното лишаване от сън увеличава скоростта, с която стволовите клетки в роговицата се размножават, но води и до по-бързото им изчерпване с течение на времето. Оттук се променя и съставът на защитния сълзотворен филм в очите, пише marthastewart.com.

А дългосрочното лишаване от сън е свързано с допълнителен повишен риск от всички гореспоменати състояния на очите и най-вече с неприятното усещане за сухота в очите.

Очите, торбичките, бръчките около тях, зачервяването и как да изглеждаме по-малко уморени

Три трика, с които да не изглеждаме уморени

Сънят също е ключов фактор

Изследователите обаче успяват да намерят решение на проблема (поне що се отнася до мишките). За целта те използват капки за очи, съдържащи антиоксиданти, които успяват да поправят щетите, нанесени от липсата на сън. Оттук нататък обаче са необходими още редица изследвания, за да се определи дали това е възможно решение и за хората, които страдат от сухота в очите.