Ако работим на компютър, то със сигурност доста често и с голямо притеснение се замисляме колко много вредим на очите си. Но сякаш нямаме друг избор - освен да сменим работата, разбира се.

Зрението, умората и йогата за очите, с която ще намалим и стреса

Йогата за очи, от която всички се нуждаем

За да виждаме и да се чувстваме по-добре

Е, ако подобна промяна не е на дневен ред в живота ни и нямаме намерение да се преквалифицираме, то е добре да придобием поне едно ново умение - как да се грижим за здравето на очите си.

Знаем добре за необходимостта от редовните почивки, както и някои други упражнения. Но има и едно правило, което е добре да спазваме ежедневно - 20-20-20.

Снимка 512549

Източник: iStock

То е просто - на всеки 20 минути гледане в монитора или екрана на телефона трябва да прекарваме 20 секунди във взиране в нещо, което е на 20 фута разстояние от нас (около шест метра).

Разбира се, би ни било трудно да преценим колко точно е далеч даден обект. Но това не трябва да ни притеснява - можем да фокусираме погледа си както върху дърво на съседната улица, така и в някой прозорец или надпис на отсрещната сграда. Важното е да гледаме надалеч.

Снимка 512551

Източник: iStock

А защо точно 20 секунди - според учени, това е времето, необходимо на очите ни да си починат. А докато им даваме тази почивка, можем да изпием и чаша вода, защото с хидратацията се борим и със синдрома на сухото око. Зеленият чай пък е още по-полезен, благодарение на антиоксидантите в състава си, предава Healthline.

Тъмните кръгове под очите, храните, напитките и как да ги избегнем

Как да се избавим от тъмни кръгове под очите

Три елементарни трика да се справим с проблема

Най-трудната част от това просто упражнение може би е да се сещаме да го правим на всеки 20 минути. Но и това може лесно да се случи, като просто настроим алармата на телефона си. Да, работата може да почака едни 20 секунди, защото ако спрем да виждаме, съвсем няма да можем да я свършим.