Свикнали сме да приемаме проблемите с паметта и по-тежките заболявания от спектъра на деменцията като нещо, свързано с възрастните хора. Различни нови изследвания обаче показват, че това дали ще страдаме от подобни неща зависи много от живота ни десетилетия преди това.

Алцхаймер, кръвен тест, бета-амилоид и как може да открие заболяването години преди симптомите да се развият

Кръвният тест, който открива Алцхаймер

И то години преди симптомите да се проявят

Комбинация от здравословни навици в по-ранния ни живот може значително да намали риска от това да имаме деменция показва ново проучване, правено в продължение на десет години от Националния център по неврологични разстройства в Пекин, Китай.

Началото на работата по него е поставена през 2009 г., като оттогава до сега е анализиран начина на живот на 29 хиляди човека над 60 години с нормални когнитивни функции. Измервани са шест показателя за здравословен живот.

Снимка 587829

Източник: iStock

Това са здравословен начин на хранене, редовна физическа активност, активен социален живот, когнитивна активност, въздържане от алкохол и от цигари. Учените от Пекин са установили, че най-голяма тежест в забавянето на деменцията има здравословната диета и когнитивната активност (четене, писане, различни видове игри). На трето място са физическите упражнения.

Снимка 587832

Източник: iStock

Крайното заключение е, че хората, които спазват между четири и шест от посочените шест здравословни навика са до 90 % по-малко заплашени от развитието на деменция от онези, които не ги спазват, пише Guardian.