В този период всички искаме да подсилим имунитета си, но по натурален начин. Затова дори да сме леко предубедени към суперхраните, е добра идея да им хвърлим по едно око и да се запознаем с това на какво са способни.
Този път в центъра на вниманието ни е спирулината. Тя фигурира в състава на някои хранителни добавки, рекламирани като естествени имуностимулатори. Продава се и на все повече места под формата на пудра. А ето и какво е най-интересното за нея.
Факти
Спирулината има синьо-зелен цвят и всъщност не е водорасло, а цианобактерия - едноклетъчен микроб, който фотосинтезира. Отглежда се в солена или сладка вода с висока киселинност и е познат още на древните ацтеки.
Източник: iStock
Има наистина впечатляващи хранителни качества, като 60% от състава й са протеини. Съдържа и десетки витамини, минерали и антиоксиданти - всичко, от което се нуждае организма ни. Препоръчителната дневна доза е между един и три грама, като е добре да не надвишаваме 10 грама
Неслучайно спирулината се определя като храната с най-висока хранителна стойност. Освен голямо количество протеин, тя ни осигурява и всички важни аминокиселини, от които се нуждаем, както и витамини А, С, Е, В комплекс и важни минерали като калций, магнезий, цинк и селен.
Ползи за организма
Благодарение на наситеността си на антиоксиданти, спирулината предпазва клетките от оксидативен стрес като предотвратява и хроничните възпаления. Освен "виновник" за този ефект, както и за наситения цвят, е веществото фикоцианин.
Източник: iStock
Спирулината оказва положителен ефект и върху холестерола като така предпазва от сърдечно-съдови заболявания. "Лошият" холестерол намалява значително при редовната й консумация.
Според различни изследвания, проведени през годините, тази суперхрана има и противоракови свойства, най-вече когато се отнася за заболявания в устната кухина.
Доза от 4.5 грама на ден е достатъчна, за да поддържаме кръвното си налягане в оптимални граници, смятат учени. Намаляването на кръвното, ако принципно сме с високо, се дължи на повишеното производство на азотен оксид, което е следствие от приема на спирулина, предава Healthline.
Източник: iStock
Суперхраната се препоръчва и като лек срещу анемия, защото повишава хемоглобина, концентрацията на червени кръвни клетки и функциите на имунната система.
Благодарение на антиоксидантите в състава си, спирулината оказва и цялостен витализиращ ефект върху организма. Освен прилив на енергия, можем да усетим и подобряване на издръжливостта си при физически натоварвания.
Според някои изследвания, спирулината може да повлияе и на контрола на кръвната захар, като дори е показала по-добър ефект от някои лекарства. При експеримент с мишки е доказано, че консумацията й води до намаляване на нивата на глюкоза при диабет тип 1 и контрол на нивата на кръвна захар и подобряване на липидния профил при диабет тип 2, пише BBC Good Food.