Сега повече от всякога се нуждаем от здрава имунна система, която да се бори с COVID-19 и междувременно да не рухне от целия този стрес, с който живеем. Това определено е сложна задача, затова се нуждаем и от сериозна подкрепа. А нея е най-добре да търсим не по рафтовете на аптеките, а в хладилника и в чинията си.

В новата си книга, посветена на имунитета, американският учен в областта на сърдечно-съдовата система д-р Джеймс ДиНиколантонио отново изтъква колко са важни сънят, упражненията и минимизирането на стреса за добри защитни сили на организма. Но и храната е от същото ключово значение.

Хранителните вещества, които приемаме, имат съществена роля за редица процеси. Така производството на имунни клетки например изисква конкретни витамини и минерали. А препоръката на лекаря включва определени хранителни вещества, които задължително трябва да присъстват в менюто ни, за да се борим успешно с вирусите и възпаленията.

Снимка 508757

Източник: iStock

Селен

Може да не е толкова популярен, но дефицитът му се свързва с по-слаби защитни сили на организма, а в последните месеци - и с повече усложнения и риск от смърт при заразяване с COVID-19. Това важи в пълна сила и за други РНК вируси, които могат да ни атакуват.

Недостигът на селен, ако разчитаме да си го набавяме само чрез храната, е все по-често срещан по целия свят. Той се съдържа с месото, яйцата, бобовите култури, ракообразните и бразилския орех.

Магнезий, цинк, селен и храните, които съдържат важните минерали

Магнезий, цинк, селен? Ето какво да похапваме

Храни, богати на важни минерали

Витамин D

За него се каза много в последно време и просто няма как да не го наредим сред хранителните вещества, които подпомагат имунитета. В почти всички наши имунни клетки има детектори за този витамин. Когато в организма има инфекция, имунната система освобождава протеини, наречени цитокини.

Снимка 508758

Източник: iStock

Когато рецепторите за витамин D се активират, те помагат за намаляване на "възпалителните" цитокини, като в същото време увеличават противовъзпалителните цитокини, които спомагат за намаляване на общото възпаление. Така се избягва и опасният ефект на цитокиновата буря, който може да доведе до сепсис или смърт.

Освен това, "слънчевият" витамин е необходим за производството на антимикробни протеини. Неговият дефицит пък става все по-често срещано явление. Приема се предимно като хранителна добавка, но се съдържа и в мазните риби и в яйцата. Разбира се, не бива да забравяме и редовните разходки на слънце.

Витамин D, Covid-19 и това ли е нашето оръжие против коронавируса

Витамин D – тайното ни оръжие против коронавируса

Какво показват последните проучвания

Сол

Свикнали сме да я приемаме като вредна, но тя е основен минерал и има своите ползи за нашия организъм. Липсата на сол води до лош метаболизъм и проблеми като инсулинова резистентност и увеличаване на лошия холестерол. Освен това, влияе зле на съня и може да доведе до умора.

Солта помага на имунната система за унищожаването на нахлуващите патогени. Хлоридът, намиращ се в нея, се секретира от имунните клетки под формата на хлороводородна киселина, която унищожава вредните бактерии, вируси и гъбички. Образува се и таурин хлорамин, който помага за борба с възпалението по време на вирусни инфекции.

Снимка 508760

Източник: iStock

Неслучайно солените гаргари и инхалации са доказан метод за лечение на възпаленията на горните дихателни пътища. В розовата хималайска сол пък се съдържа и йод, който е така важен за щитовидната жлеза и имунната система.

Цинк

Той се съдържа в месо, раци, омари, бобови растения, ядки и семена, а почти половината население на планетата страда от неговия недостиг. Цинкът увеличава значително чувствителността към различни патогени. Редовният му прием като хранителна добавка пък намалява продължителността на настинките със седем дни, предава Daily Mail.

Чай, кафе, шоколад и цинк – за по-добро здраве

Чай, кафе, шоколад и цинк – за по-добро здраве

Против оксидативния стрес

Витамин С

Всички знаем, че е много важен за нас, но вероятно не знаем как точно ни помага. За разлика от повечето животни, ние, хората, не го произвеждаме. А той стимулира образуването и разпространението на имунни клетки и спомага за повишаване на способността им да се борят с инфекциите.

Снимка 451612

Източник: iStock

Необходим е и за образуването на колаген, който не само прави кожата ни по-красива, но и подобрява белодробната функция. Може да намали и продължителността и тежестта на настинките. А най-хубавото е, че можем лесно да си го набавим с храната - като консумираме много плодове и зеленчуци.