Всички знаем, че таханът представлява кремообразна паста, приготвена от сусамови семена. Вероятно по-малко от нас обаче подозират за множеството ползи за здравето от тахана, направен от тези иначе малки семена.

5 причини защо да консумираме сусамово масло

5 причини защо да консумираме сусамово масло

Ползите за организма са много

Ето осем ползи за здравето от консумацията на сусамов тахан.

Богат на редица хранителни вещества

Сусамовият тахан се слави като суперхрана, благодарение на изобилието от толкова много хранителни вещества, които съдържа. Той е богат на здравословни мазнини, витамини и минерали. Дори и само с една супена лъжица (15 грама) си набавяме повече от 10% от препоръчителния дневен прием на някои хранителни вещества. Сред тях са фосфор и манган, които имат важна роля за здравето на костите, както и тиамин (витамин B1), и витамин B6, така ключови за енергията.

Богат на антиоксиданти

Таханът съдържа лигнани - антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на увреждането от свободните радикали в тялото ни, и могат да намалят риска от заболявания като диабет тип 2, сърдечни заболявания и някои видове рак. Освен това таханът е особено богат на лигнан сезамин - съединение, за което има научни наблюдения, че може да намали риска от рак и да предпази черния дроб от увреждане от свободните радикали.

Сусамовите семена са малки, но съдържат изненадващо много ползи за здравето

Източник: iStock

Сусамовите семена са малки, но съдържат изненадващо много ползи за здравето

Намалява риска от развитието на определени заболявания

Консумацията на сусамов тахан може да намали риска от определени заболявания, например сърдечни и диабет тип 2. Наред с това обаче може да допринесе за намаляване на рисковите фактори за развитие на сърдечни заболявания, каквито са високите нива на холестерол и триглицериди. А благодарение на съдържанието си на мононенаситени мазнини, таханът се свързва и с намален риск от развитие на диабет тип 2.

Има антибактериални свойства

Антибактериалните свойства на тахана пък се дължат на мощните антиоксиданти, които съдържа. Затова е полезен и за заздравяването на рани. Той се е използвал като домашен лек в някои страни от Централна Европа и Близкия изток, а лечебните му свойства изследователите отдават на съдържанието на мазнини и антиоксиданти.

Съдържа противовъзпалителни съединения

Хроничното възпаление е особено вредно за здравето ни. Но някои съединения в тахана са силно противовъзпалителни. Така например сезаминът и други антиоксиданти в сусамово семе могат да облекчат възпалението и болката от наранявания, белодробни заболявания и ревматоиден артрит. Твърди се, че има ползи и за астматиците.

Сусамовият тахан се използва най-често в Средиземноморската и Азиатската кухня

Източник: iStock

Сусамовият тахан се използва най-често в Средиземноморската и Азиатската кухня

Подсилва централната нервна система

Таханът съдържа съединения, които могат да подобрят здравето на мозъка и да намалят риска от развитие на невродегенеративни заболявания като деменция. Наред с това сусамовото семе може да предпази мозъка и нервните клетки от увреждане от свободните радикали. А антиоксидантите в него директно да повлияят на мозъка и централната нервна система, и да предотвратят образуването на бета-амилоидни плаки в мозъка, характерни за болестта на Алцхаймер.

Има противоракови свойства

Смята се, че потенциалните противоракови ефекти на сусамовия тахан са свързани с антиоксидантите (езамин и сезамол), които предотвратяват развитието на раковите клетки и забавят скоростта на растеж на тумора. Освен това консумацията му се свързва с предпазване от увреждане от свободните радикали, което съответно може да намали риска от рак.

Богатата на протеин храна, която може да ядем всеки ден и с почти всичко

Богатата на протеин храна, която може да ядем всеки ден и с почти всичко

Вкусна, универсална и лесна за използване в различни рецепти

Помага да предпазим черния дроб и бъбреците

Черният дроб и бъбреците са ключови за извеждането на токсини от тялото ни органи. А благодарение на съединенията, които съдържа, сусамовият тахан помага да ги предпазим от увреждане. Дори нещо повече, предполага се, че консумацията му дори подобрява функцията на черния дроб, като насърчава изгарянето на мазнини и намалява производството на мазнини в черния дроб. А това потенциално може да намали риска от мастно чернодробно заболяване, пише Healthline.