Босилекът е известен с употребата си като билка в миналото, докато в наши дни се слави като една от най-характерните за италианската кухня подправки. Среща се в различни рецепти за паста, пица, а е и основна съставка в така популярния сос песто. Но освен че благодарение на босилека редица ястия стават по-вкусни, той ги прави също и по-полезни.
Когато е свежа, тази подправка сама по себе си носи ползи за здравето и е източник на хранителни вещества. Ето пет причини по-често да добавяме пресни листа босилек както към готвени ястия и сосове, така и към свежи салати.
Богат на антиоксиданти
Босилекът е богат на евгенол - антиоксидант, който помага за неутрализиране на вредните свободни радикали в организма. А способността му да се бори с оксидативния стрес може да намали риска от развитие на хронични заболявания, особено сърдечни.

Източник: iStock
Съдържа някои основни витамини и минерали
Предвид че е подправка, обикновено не консумираме босилека в големи количества. И за щастие, не е необходимо да ядем много, за да се възползваме от високото му съдържание на витамини и минерали. Босилекът е източник на основни витамини и минерали, особено витамин К, витамин А и известни количества желязо и калций.
Потиска възпалението
Благодарение на съдържанието си на антиоксиданти, босилекът също така помага и за ограничаване на възпалението в тялото. Той е богат и на фитонутриенти - естествено срещащи се растителни съединения, свързани с ползи за здравето. Част от тях са полифенолите - антиоксиданти, известни с противовъзпалителните си свойства. Те помагат за намаляване на възпалението, като предотвратяват оксидативния стрес, причинен от свободните радикали, които увреждат клетките и могат да доведат до сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Източник: iStock
Подпомага регулирането на кръвната захар
Има научни доказателства, които сочат, че консумацията на босилек може да подпомогне инсулиновата чувствителност и поддържането на здравословни нива на кръвната захар. Смята се, че това негово свойство е свързано с полифенолите, които съдържа, като потиска освобождаването на глюкоза и разграждането на гликоген (полизахарид на глюкозата).
Подобрява храносмилането
Не са малко хората, които имат проблеми с храносмилането и метаболитното здраве, но консумацията на босилек може да подейства благоприятно и в тези случаи, подпомагайки добрия баланс на бактериите в чревния микробиом. Босилекът има свойството да облекчава храносмилателния дискомфорт, благодарение на съединенията цинеол и естрагол. Те спомагат за намаляване на възпалението в чревната лигавица, могат да подпомогнат храносмилането и да облекчат подуването на корема и стомашните спазми, пише Real Simple.