Дори да не сме от тези толкова запалени по здравословното хранене и суперхраните хора, със сигурност сме чували за годжи бери. А може би дори сме го виждали. Или пък сме го опитвали. Но надали знаем много за него, дори и да го консумираме редовно. А определено има много какво да научим.

Годжи бери е част от китайската култура още от III век. Според легендата, преди повече от 2000 години лекар посетил село в Китай, където всички били столетници. С изненада открил, че те пият вода от кладенец, заобиколен от храсти с годжи бери. И теорията е, че малките плодове са падали във водата и са я зареждали със своите лечебни сили.

Днес плодовете на "червения диамант" се събрат така, както и в древността. Всяка година, от юли до септември, събирачите застават в редица пред храстите с червения плод, берат го ръчно и го поставят в бамбукови кошници.

Снимка 492928

Източник: iStock

Виждането на китайците е, че годжи бери е както плод, така и билка. За пръв път се споменава в исторически медицински текст на билкар през XVI век. Традиционните лекари го предписват за подобряване на функцията на бъбреците и черния дроб, както и за по-добре зрение. Хвалят го заради високото съдържание на витамин С, антиоксиданти, аминокиселини и минерали.

Често годжи бери е само част от цялостна, натурална терапия. Традиционните китайски лекари обаче препоръчват да не го консумираме, ако имаме треска, възпаление, болки в гърлото или диария. Ако сме здрави обаче, то няма как да ни навреди.

Снимка 492929

Източник: iStock

А в китайските домакинства този плод намира и друго интересно приложение - поръсва се върху изпеченото пиле или се добавя към зеленчуковата супа, за да стане ястието още по-полезно.

Снимка 492930

Източник: iStock

Днес поколението Z в Китай отново се връща към плода с дълга история, но не заради вековните традиции в страната, а заради идеята, че той е суперхрана и лесен път към здравословния начин на живот. По-голямата част от отгледаното годжи бери днес се суши и се продава и консумира в този вид заради по-големия си срок на годност. А цената извън азиатския пазар е тройно по-висока.

Gojizl, Илиян Здравков и един сос от годжи бери

Годжи бери от сутрин до вечер

Как Илиян Здравков прави сос от годжи бери

Годжи берито вече участва и в редица рецепти в съвременната азиатска кухня, но отново на първо място защото е модерно, а след това - защото е полезно. Най-добре е да се използва при метода на бавното готвене, защото тогава най-ефективно се отделят всички полезни вещества, предава BBC.